Επικαλούμενος την υγειονομική κρίση, ο δήμαρχος έχει βάλει μπροστά το σχέδιό του για τις πεζοδρομήσεις του «Μεγάλου Περιπάτου». Δέχεται για δεύτερη φορά κριτική για βιαστικές και μη μελετημένες παρεμβάσεις, που...
αποσκοπούν σε ένα Κέντρο ελκυστικό για τουρίστες, απρόσιτο όμως για κατοίκους.
Κατά τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, οι άνθρωποι «είμαστε οι γιοι των πράξεων μας». Από τις πράξεις τους κρίνονται και οι πολιτικοί· όχι από τα λόγια. Κατά τον Κώστα Μπακογιάννη, οι πολιτικοί είναι «πρωταθλητές στη ρητορική». Γόνος μεγάλης πολιτικής δυναστείας ο ίδιος, έχει υποστηρίξει ότι η «προίκα» του εδράζεται στο έργο του και όχι στο όνομά του.
Στη διάρκεια της 10ετούς σταδιοδρομίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεπικουρούμενος από συνεργάτες που παραπέμπουν στα αντίστοιχα επιτελεία της οικογένειάς του, δεν έχει αποτελέσει το λαμπρό παράδειγμα συνέπειας λόγων και πράξεων. Ως προς το έργο του, «περισσότερο το θυμούνται οι εργοληπτικές εταιρείες, παρά οι πολίτες», υποστηρίζουν κάποιοι λίγο βορειότερα του Λεκανοπεδίου...
Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του νυν δημάρχου Αθηναίων είναι ότι η έναρξη και η συμπλήρωση της πρώτης του 10ετίας στην πολιτική συμπίπτει με κρίσεις και... πεζοδρομήσεις. Εισέρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010, οπότε εκλέγεται δήμαρχος Καρπενησίου. Οι υποψιασμένοι έχουν αντιληφθεί ότι «ξεκίνησε το αγροτικό του από έναν δήμο κατάλληλο για να μπει στο κλίμα της Αυτοδιοίκησης και να ξεκινήσει να φτιάχνει το όνομά του».
Το 2011 στις πρώτες του ενέργειες περιλαμβάνεται η ανάπλαση του κέντρου της ορεινής και βροχερής πόλης. Γίνονται πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις. Ηταν αναγκαία μια παρέμβαση στο σημείο, «αλλά το έργο έγινε περισσότερο από την οπτική των επισκεπτών, παρά των μόνιμων κατοίκων», θυμούνται Καρπενησιώτες. Μια μερίδα της τοπικής κοινωνίας στήριξε τις παρεμβάσεις, άλλη άσκησε και συνεχίζει να ασκεί κριτική στο «βιαστικό, άστοχο και χρυσοπληρωμένο έργο», καταλογίζοντάς του έως και το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων.
Αν και το 2017 το έργο διακρίθηκε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η «δικαίωση» των επικριτών του ήρθε το 2018 –ενόσω ο κ. Μπακογιάννης ήταν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας- οπότε ο Δήμος Καρπενησίου αρνήθηκε να το παραλάβει. Η διάδοχη δημοτική αρχή κατηγόρησε τον εργολάβο για κακοτεχνίες, ενώ ο εργολάβος αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, κατηγορώντας τον δήμο για ανεύθυνες και αλληλοαναιρούμενες οδηγίες. «Εκλιπαρούσε», έλεγε, τον δήμο για αποστολή οριστικών μελετών.
Το 2014 ο κ. Μπακογιάννης επιβεβαιώνει ότι έχει επιλέξει να προχωρήσει «σκαλί σκαλί» για την πολιτική του ανέλιξη. Εκλέγεται περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, υποσχόμενος να διοικήσει με ένα «κοστολογημένο πρόγραμμα». Εμφανίζεται ενωτικός και πολυσυλλεκτικός.
Κρατά αποστάσεις από την κομματική αντιπαράθεση της κεντρικής πολιτικής σκηνής και τον Ιούλιο του 2017 αγνοεί ευθέως τις απαγορεύσεις του προέδρου της Ν.Δ. και θείου του, Κυρ. Μητσοτάκη, και παρίσταται στο αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία, συναντώντας τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και δηλώνοντας ότι «η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι νεροκουβαλητής κανενός κόμματος».
Σε επίπεδο διοίκησης της Περιφέρειας, καταγράφει υψηλή απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ. «Βρήκε σε εκκρεμότητα έργα-γέφυρες, τα οποία μπήκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και αξιοποίησε πολλά τομεακά προγράμματα. Η παραγωγή έργου όμως ήταν στην ουσία ένα κενό», υποστηρίζουν τοπικές πηγές. Ενα από τα έργα ΕΣΠΑ ήταν η ανακαίνιση του πατρικού του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη, στα Βελωτά, προκειμένου να μετατραπεί σε «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας» με κόστος 650.000 ευρώ...
Με δεσμεύσεις για εφαρμογή ενός «κοστολογημένου προγράμματος» ο κ. Μπακογιάννης εκλέγεται το 2019 δήμαρχος Αθηναίων. Κατηγορείται προεκλογικά για νεποτισμό, λόγω του συνθήματός του «η Αθήνα μας ανήκει». Σπεύδει να απαντήσει ότι «η Αθήνα ανήκει σε όλους όσους την αγαπάνε», όμως το πρώτο διάστημα της θητείας του γεννά αποκλεισμούς: αφενός αρνείται με έντεχνο τρόπο να υιοθετήσει πρόταση της αντιπολίτευσης για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, αφετέρου μπλοκάρει την έγκαιρη λειτουργία του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας. Καθυστερημένες και λειψές υπήρξαν οι αντιδράσεις του σε ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές στελεχών της παράταξής του.
Υπεραμύνθηκε με μεγαλύτερη θέρμη και από την κυβέρνηση διατάξεις που διευκολύνουν ιδιωτικοποιήσεις. Τα Χριστούγεννα η Αθήνα στολίζεται με τα φώτα της ιδιωτικής χορηγίας, τη στιγμή που εργάτες καθαριότητας αναγκάζονται να ανάβουν στα πόστα τους... κεριά και λάμπες υγραερίου!
Το σιντριβάνι
Τον περασμένο Μάιο επανήλθε το σιντριβάνι στην Ομόνοια. Κι έναν μήνα μετά, επανήλθαν τα συνεργεία στην πλατεία για να διορθώσουν μια κακοτεχνία από την οποία ξεχείλιζαν τα νερά από το «Πεντάκυκλο» του Γ. Ζογγολόπουλου. Επικαλούμενος την υγειονομική κρίση, ο δήμαρχος έχει βάλει μπροστά το σχέδιό του για τις πεζοδρομήσεις του «Μεγάλου Περιπάτου». Δέχεται για δεύτερη φορά κριτική για βιαστικές και μη μελετημένες παρεμβάσεις, που αποσκοπούν σε ένα Κέντρο ελκυστικό για τουρίστες, απρόσιτο όμως για κατοίκους.
Αν και ο Κώστας Μπακογιάννης προβάλλει ένα αποκλειστικά αυτοδιοικητικό προφίλ, δεν έχει πείσει ότι οι βλέψεις του περιορίζονται σε ένα δημαρχείο. «Περιμένει να έρθει η ώρα του», υποστηρίζουν πολλοί. Αγνωστο το πολιτικό του μέλλον. Ο ίδιος πάντως έχει παρατηρήσει ότι «δεν υπάρχουν πολλές πολιτικές καριέρες που τελείωσαν ένδοξα».
Γιατί τον επιλέξαμε
Το έργο του δέχεται την οργή κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών του Κέντρου της Αθήνας. Αλλωστε, «κι εγώ εάν ήμουν στη θέση τους, τον δήμαρχο θα έβριζα», είπε προσφάτως...
Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου