1.6.20

Εγχώριο μνημόνιο με «Σχολή του Σικάγο»...

Mνημόνιο εγχώριας κοπής και ιδιοκτησίας με μεταρρυθμιστικό μανδύα προοιωνίζεται το μοντέλο διαχείρισης του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης – ένα μοντέλο, το οποίο αποκαλύπτεται όχι μόνο μέσα από την προαναγγελία Ντομπρόφσκις για καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα, αλλά και από την...

 σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής «σοφών» που θα εκπονήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις στην σημερινή συνέντευξή του στα ΝΕΑ συνδέει ευθέως την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα – είτε αυτοί κλείσουν στα 22 +9,5 δις ευρώ, είτε σε χαμηλότερο ποσό –με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών. Και παρ΄ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα» ενισχυμένης εποπτείας, ο κ. Ντομπρόφσκις ήταν εξαιρετικά καθαρός: Είπε ότι ειδικά «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ότι ο μηχανισμός των επιδοτήσεων δεν θα είναι ένα νέο ταμείο συνοχής αλλά θα συνδέεται άμεσα «με συγκεκριμένα ορόσημα» υλοποίησης πολιτικών και διαμήνυσε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια διάθεσης των πόρων «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων».

Ο Στέλιος Πέτσας έδωσε διαφορετική εικόνα υποστηρίζοντας πως τα χρήματα του ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ «δεν συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία», πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο λένε πως η κυβέρνηση «καλό θα ήταν να ζητήσει μια αντίστοιχη, δημόσια διαβεβαίωση από την πλευρά των ίδιων των ευρωπαίων».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, Αλέξης Χαρίτσης άφησε αιχμές για μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις, δήλωσε ότι ««ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας» και τόνισε: «Ο ρόλος του πρωθυπουργού – θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα, βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της… Η απάντηση των ευρωπαϊκών λαών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στις επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή στους ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι σαφής: Ούτε να το σκέφτεστε!».

Ο προβληματισμός και η καχυποψία στην αντιπολίτευση για τις πολιτικές που δρομολογεί η κυβέρνηση με άλλοθι την πανδημία ενισχύεται και από τον εγχώριο μηχανισμό που σχεδιάζει το Μαξίμου για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Την εκπόνηση του σχετικού σχεδίου θα αναλάβει επιτροπή υπό τον καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορο Πισαρίδη – μια επιτροπή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συγκροτήσει τον περασμένο Ιανουάριο για να εισηγηθεί ένα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» για τη χώρα.

Η δημιουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης διευρύνει τώρα τον ρόλο της και εντός της εβδομάδας ο επικεφαλής της επιτροπής θα κληθεί στο Μαξίμου για να λάβει «εντολή» εκπόνησης του σχεδίου αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν όμως ότι ο κ. Πισαρίδης, εκτός από κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας του 2010, είναι και ο άνθρωπος που στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους είχε εισηγηθεί ορισμένα από τα πιο σκληρά μνημονικά μοντέλα όπως οι μειώσεις συντάξεων, και αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του δόγματος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αντίστοιχης «οικονομικής σχολής» είναι και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής – ανάμεσά τους, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (του ινστιτούτου ερευνών του ΣΕΒ) Νίκος Βέττας, ο επίσης καθηγητής του LSE Δημήτρης Βαγιανός, ο Αρίστος Δοξιάδης, και ο καθηγητής, και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί κυβέρνησης Σαμαρά, Πάνος Τσακλόγλου.
«Η εγχώρια… σχολή του Σικάγο αναλαμβάνει δράση», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους της Κουμουνδούρου με εμπειρία στο οικονομικό πεδίο, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μοντέλο πάνω στο οποίο θα λειτουργεί η επιτροπή: Θα λογοδοτεί απ ευθείας στο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών και ο πολιτικός του προϊστάμενος Χρήστος Σταϊκούρας παρακάμπτονται πλήρως, και η πρώτη τηλεδιάσκεψη των «σοφών» θα γίνει εντός των επόμενων ημερών απ’ ευθείας με το στενό επιτελείο Μητσοτάκη, δηλαδή με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το μοντέλο παραπέμπει πλήρως στη λειτουργία της επιτροπής Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης – μόνον, που αυτή τη φορά οι «διασώστες» μπορεί να κομίζουν και το νέο, άτυπο Μνημόνιο...
Μαρίνα Αλεξανδρή
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.