25.6.20

Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να σβήσεις το ονομα...


...και τη φωτογραφία σου από το διαδίκτυο.
Η περίπτωση της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη και το «δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη»...
Στην υπόθεση του δεκάχρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, η φωτογραφία του δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση. Υπήρχε στο αρχικό μήνυμα αναζήτησης Amber Alert που προβλήθηκε από όλα τα ΜΜΕ και...
διανεμήθηκε από χιλιάδες χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα. Το παιδί τελικά βρέθηκε κι έπειτα συνελήφθη μια 33χρονη γυναίκα, που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την αρπαγή του. Η τελευταία –προφυλακίστηκε την περασμένη Τρίτη -εντοπίστηκε και λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση.


Το παιδί παρακολουθείται από ειδικούς και πρέπει οι πληγές του να επουλωθούν για να προχωρήσει παρακάτω. Η φωτογραφία του, όμως, παραμένει στο Διαδίκτυο. Όποιος την αναζητήσει, μπορεί να τη βρει. Δεν χωρά συζήτηση ότι έχει το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη - στη διεθνή νομική ορολογία, the right to be forgotten. Ωστόσο, από έρευνα του VICE προκύπτει ότι στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολο να σβήσεις το όνομα ή τη φωτογραφία σου από το Διαδίκτυο.


Η υπόθεση του δεκάχρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη δεν είναι η μοναδική. «Στο Διαδίκτυο παρατηρείται ανησυχητικά συχνά το φαινόμενο της δημοσίευσης φωτογραφιών και πάσης φύσεως προσωπικών πληροφοριών σχετικά με πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», λέει στο VICE ο Βασίλης Καρκατζούνης, δικηγόρος Αθηνών με ειδίκευση στα ζητήματα Δικαίου Νέων Τεχνολογιών. «Ένα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, είναι το δικαίωμα στη λήθη. Με βάση τα κριτήρια των αρμόδιων Αρχών, στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην κατάσταση του προσώπου που αφορούν οι δημοσιεύσεις-για παράδειγμα αν είναι ανήλικος- όσο και στις δυσανάλογες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην προσωπική του ζωή».

Ο ίδιος σημειώνει ότι το νομικό πλαίσιο αναγνωρίζει τη σημασία της ελευθερίας της ενημέρωσης. Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να βρει ισορροπίες ανάμεσα σε αυτήν και στο δικαίωμα προστασίας δεδομένων μέσα σε ένα Διαδίκτυο που «δεν ξεχνά ποτέ». «Δυστυχώς όμως, τα όρια ανάμεσα στην ενημέρωση και την ανεξέλεγκτη τροφοδότηση του κοινωνικού σχολιασμού, φαίνεται ότι ξεπερνώνται συχνά», λέει ο κ. Καρκατζούνης.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: