19.6.20

Επί γερμανικής προεδρίας τα νεότερα...


...για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διχασμένη απέναντι στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) και όπως όλα δείχνουν το θέμα θα κριθεί σε νέα έκτακτη σύνοδο τον επόμενο μήνα, επί γερμανικής προεδρίας.
Η...
έναρξη των διαπραγματεύσεων βρίσκει το μπλοκ διαιρεμένο γεγονός που δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη. Εν μέσω πανδημίας και με τις οικονομίες των χωρών-μελών να έχουν περιέλθει σε βαθιά ύφεση οι προσδοκίες για τη σημερινή σύνοδο κορυφής είναι μικρές.

«Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, έγραψε στο Τwitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με τηλεδιάσκεψη που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για σειρά δύσκολων και περίπλοκων διαβουλεύσεων.

«Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός για να βγούμε από την κρίση. Οφείλουμε να συσπειρωθούμε, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόταση της οποίας χρησιμεύει ως βάση συζήτησης μεταξύ των «27».


Τα πρώτα σημάδια

Το κλίμα που φτάνει από τις Βρυξέλλες και ενώ η σύνοδος ολοκληρώθηκε (ως προς το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και του προϋπολογισμού) είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα διαφορετικά στρατόπεδα. «Όλοι φαίνεται να παραμένουν στις γνωστές τους θέσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος από τη νότια Ευρώπη, στο Politico.

Το κύριο σημείο της διαμάχης αφορά την αμετακίνητη στάση των «σκληρών» της Ευρώπης (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία) που εκφράζουν σημαντικές αντιρρήσεις για το θέμα των επιχορηγήσεων και ζητούν αυξημένο ποσοστό σε δάνεια.

Στην αντίπερα όχθη, Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη καταθέσει πρόταση 500 δισ. η οποία περιλαμβάνει επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και άφησε ανοιχτό παράθυρο για παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία λέγοντας πως θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης έως το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς καλώντας τους να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

«Όχι μόνο δάνεια» λέει ο Σασόλι

Η παροχή επιχορηγήσεων έναντι δανείων, οι όροι που θα συνοδεύουν το συνολικό πακέτο 1 τρισ. που θα κατανεμηθεί στα κράτη-μέλη αλλά και τα κριτήρια κατανομής απασχολούν τους «27».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, ξεκαθάρισε προς τους ηγέτες της ΕΕ -στην αρχή της τηλεδιάσκεψης- ότι το Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης εάν παρέχει υποστήριξη «μόνο με τη μορφή δανείων». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα απαιτήσει μια «φιλόδοξη συμφωνία» που «ανταποκρίνεται στην πρόκληση της άνευ προηγουμένου κρίσης», ανέφερε το Γραφείο του, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ.

Την ελπίδα ότι θα είναι δυνατή μία συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ τον Ιούλιο, εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Σε δηλώσεις του, είπε ότι οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης πρέπει να δίνονται μόνο για μεταρρυθμίσεις και όχι για την αύξηση της κατανάλωσης.

Το «παιχνίδι» θα κριθεί επί γερμανικής προεδρίας

 Η εκτίμηση, λοιπόν, ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα περιοριστεί σε «ανταλλαγή απόψεων» και σε σφυγμομέτρηση των κρατών-μελών απέναντι στις προτάσεις της Επιτροπής τής Φον ντερ Λάιεν, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κλείσουν σε νέα έκτακτη σύνοδο τον επόμενο μήνα, επί γερμανικής προεδρίας και με φυσική παρουσία των ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: