... από ασφαλείς χώρες, όχι αερογέφυρες .
Μεταξύ τους η Ελλάδα....
αντίθεση με τις χώρες στην «κόκκινη» κατηγορία.
Το νέο σύστημα, που στην ουσία αντικαθιστά την ιδέα της σύστασης «αερογεφυρών» με μικρό αριθμό συγκεκριμένων χωρών, θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα, ημέρα της πρώτης επαναξιολόγησης του αμφιλεγόμενου μέτρου της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις και αναμένεται να ισχύσει από τις 6 Ιουλίου.
Ωστόσο, η λίστα με τις χώρες ανά «χρωματική κατηγορία» μάλλον θα παρουσιαστεί την Τετάρτη. Πάντως, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατονόμασε την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία ως παραδείγματα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς.
Παράλληλα με το νέο σύστημα αναμένεται και αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης του Foreign Office εναντίον των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.
Η απόφαση υπέρ του συστήματος των «φωτεινών σηματοδοτών» οριστικοποιήθηκε σε συνεδρίαση των αρμόδιων για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπουργών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Έχει σχεδιαστεί από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας και την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας.
Αξιολογεί κάθε χώρα του κόσμου με βάση τον τρέχοντα βαθμό διασποράς του κορωνοϊού, την αξιοπιστία των επισήμων στοιχείων και την τροχιά της νόσου, όπως επίσης το σύστημα που είναι σε ισχύ για την ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων φορέων.
Η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι αν υπάρξει έξαρση του ιού σε κάποια από τις θεωρούμενες ως ασφαλείς χώρες, τότε θα μπορούσε άμεσα να επανέλθει η υποχρέωση καραντίνας για τους Βρετανούς τουρίστες που επιστρέφουν από εκεί.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οποιοσδήποτε φθάνει επί βρετανικού εδάφους θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία επικοινωνίας και διαμονής για να μπορέσει να εντοπιστεί σε περίπτωση κρούσματος που τον αφορά.
Δεν έχει διευκρινιστεί από τη βρετανική κυβέρνηση ποιες συζητήσεις γίνονται με χώρες που θεωρούνται μεν ασφαλείς από το Λονδίνο αλλά δεν επιτρέπουν ακόμα τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δημοσιεύματα τοποθετούν στην «πράσινη» κατηγορία χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, τα Μπαρμπέιντος, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, στην «πορτοκαλί» κατηγορία τις Ισπανία και Γαλλία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ιταλία και στην «κόκκινη» κατηγορία τις λατινοαμερικανικές χώρες, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Νότια Αφρική.
skai.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου