...λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ...
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τελευταίο δείγμα τις αξιώσεις για έρευνες σε περιοχή εντός της...
ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Η αμερικανική διπλωματία εξακολουθεί να τηρεί ξεκάθαρες αποστάσεις από τις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας επιμένοντας στο χαρακτηρισμό τού τουρκολυβικού μνημονίου ως «προκλητικού και μη βοηθητικού» μετά και τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, αλ Σάρατζ.
Σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».
Χαρακτήρισε παράνομο το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη και είπε πως «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».
Επιστολές Μητσοτάκη
Τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε επιστολές προς τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι αυτό έγινε «κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου».
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν» και πρόσθεσε: «εμείς προσπαθούμε ακόμη και σε περιόδους κρίσης να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ή κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία των δύο ηγετών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου