15.6.20

Το μετέωρο βήμα του τουρισμού...


Eρευνα...
Με φόντο το εμβληματικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός το Σάββατο εγκαινίασε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας, λέγοντας πως «ο τουρισμός επέστρεψε», καθώς από σήμερα τουρίστες από 30 χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο...
η πραγματική εικόνα των τελευταίων δύο εβδομάδων, όπως αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σε όλη τη χώρα, είναι αρχικά αποθαρρυντική.

Με την αβεβαιότητα του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό και εξαιτίας των επιβεβλημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων πάρα πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα μείνουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η πτώση του τζίρου ενδέχεται να κυμανθεί μεσοσταθμικά κοντά στο 70%.


Μεγάλοι χαμένοι κυρίως οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι, οι μισοί εκ των οποίων αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή μέτρα στήριξης.

Κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις παρουσιάζονται σε προορισμούς λιγότερο μαζικούς με μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, όμως και εκεί οι επιχειρηματίες κρατούν στάση αναμονής, ενώ προς το παρόν οι τιμές παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές σε όλη τη χώρα και για τον εσωτερικό τουρισμό.

Μοιάζει με μια μάχη πολύ δύσκολο να κερδηθεί σε ένα αχαρτογράφητο και μεταβαλλόμενο τοπίο, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει στηθεί πάνω στη μαζικότητα σε μικρούς χώρους, στοιχείο που αντιβαίνει στην τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και δημιουργεί πρόσθετη ανασφάλεια δεδομένης και της έλλειψης μαζικών μοριακών ελέγχων.

ΚΡΗΤΗ

Χαμηλές προσδοκίες, αγωνία για τα κρούσματα


Φαράγγι Σαμαριάς

Ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν από σήμερα, αφού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για το νησί ● Ανησυχία για πιθανή αύξηση κρουσμάτων ● Πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΙΟΝΕΛΛΗ

Κλειστός μέχρι νεωτέρας παραμένει ο τουρισμός στην Κρήτη, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες «ανοίγματος» του πρωθυπουργού με ορόσημο τη σημερινή μέρα. Για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η Δευτέρα 15 Ιουνίου είναι ακόμα μία μέρα σε συνθήκες πανδημίας, με κλειστά ξενοδοχεία και χαμηλές προσδοκίες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Τυπικά από τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) μπορούμε να ανοίξουμε όλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξει κανείς καθώς είναι δώρον-άδωρο εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις και πρακτικά δεν υπάρχει αντικείμενο λειτουργίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο οποίος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και για τον Ιούλιο. Οπως εξηγεί ο ίδιος, εταιρείες με 4 ή 5 ξενοδοχεία στην Κρήτη θα ανοίξουν μόνο το ένα ή τα δύο και θα κινηθούν βλέποντας και κάνοντας».

«Οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές και στην ουσία μετατίθενται για τον Αύγουστο», λέει ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων. Τις βασικές χώρες από τις οποίες τροφοδοτείται η Κρήτη (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ρωσία καθώς και τις σκανδιναβικές) δεν πρέπει να τις περιμένουμε πριν από τον Αύγουστο αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επισκεπτών. Μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε ίσως κάποιες πτήσεις κυρίως από Γερμανία και από γειτονικές μας χώρες όπως το Ισραήλ», αναφέρει.

Κλειστά παραμένουν και τα μικρά καταλύματα, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος της Ενωσης «Φιλοξενία», Γιώργος Χριστοδουλάκης. «Το παν είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα αεροδρόμια και να υπάρχουν πτήσεις. Στη δική μου επιχείρηση έχουμε, για παράδειγμα, κρατήσεις για Ιούνιο, κυρίως από την Ολλανδία. Ωστόσο ξέρουμε πως θα ακυρωθούν αφού οι επισκέπτες έρχονται με πτήσεις τσάρτερ και κανένας δεν θα μπει στη διαδικασία να πάει στην Αθήνα και από εκεί να αναζητήσει εσωτερική πτήση για Ηράκλειο», λέει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή ο εσωτερικός τουρισμός δεν φαίνεται να μπορεί να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης (μόλις 5% με 10% της κίνησης των ξενοδοχείων).

Συμβάσεις

Αγωνία για την κατάσταση εκφράζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αν και ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημα του κλάδου, που ήταν η αυτόματη επαναπρόσληψη των περσινών εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η ταυτόχρονη αναστολή των συμβάσεων από 1η Ιουνίου. «Υπάρχει ωστόσο σημαντικός αριθμός συναδέλφων που μένουν εκτός της ρύθμισης, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το πόση πραγματικά θα είναι η κίνηση στα ξενοδοχεία, αλλά και η τήρηση των τοπικών και των κλαδικών συμβάσεων που δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν με πρόσχημα την πανδημία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Την ίδια στιγμή πάντως μεγάλη είναι η ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από εισερχόμενους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Οι τουριστικοί παράγοντες στην Κρήτη θεωρούν αναπόφευκτη την αύξηση των κρουσμάτων, ελπίζοντας να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας του νησιού. Ασαφής παραμένει ακόμα ο τρόπος χειρισμού των ύποπτων κρουσμάτων από τα ξενοδοχεία, ενώ πολλά επιμέρους θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το καθεστώς συνεργασίας των ξενοδοχείων με τους συνεργαζόμενους γιατρούς, η μεταφορά και το κόστος περίθαλψης των ασθενών, αλλά και το τι θα γίνεται αν ένας τουρίστας με εμφανή συμπτώματα αρνείται να εξεταστεί. Σημαντικό, τέλος, είναι το θέμα της επάρκειας των τεστ για μια πιθανή μαζική εμφάνιση κρουσμάτων.

Πάντως η Κρήτη πρωτοπορεί καθώς ήδη τρέχει πρόγραμμα κατάρτισης για τον ιό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου με τη συνεργασία των τουριστικών φορέων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης). Πρόκειται για τετραήμερους κύκλους εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, με εξετάσεις στο τέλος και στόχο να εκπαιδευτούν περίπου 60.000-70.000 εργαζόμενοι.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Εκτιμήσεις για πτώση τζίρου πάνω από 60%


 Σαντορίνη

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη Μύκονο υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων (12.500-15.000) δεν θα βρει δουλειά ● Στη Σαντορίνη τα καταστήματα εστίασης υπολειτουργούν, ενώ μεγάλο μέρος του εποχικού προσωπικού απουσιάζει

Του ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες στις Κυκλάδες με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Αδειες, ήσυχες και ακόμα πιο όμορφες παραλίες, χωρίς ομπρέλες, με κλειστά μπιτσόμπαρα, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία, σε μια μουδιασμένη κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τη στάση αναμονής των επιχειρηματιών και την τεράστια ανασφάλεια των εργαζομένων.

Πτώση τζίρου 90% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατέγραψε η Μύκονος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με επισκέπτες κυρίως τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Ξενοδοχεία, μικρότερα καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια όλα ήταν κλειστά. Σε σύνολο 30 οργανωμένων παραλιών έχουν ανοίξει μόλις τρεις.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, κάποιοι επιχειρηματίες παρασύρθηκαν και στη Μύκονο, όπως όμως ξέφυγε η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Η λογική των προστίμων είναι σε γενικές γραμμές σωστή, οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ανοίξουν και δεν θα ρισκάρουν τόσο υψηλά πρόστιμα. Διατηρούμε κάποια αισιοδοξία γιατί η Μύκονος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλα νησιά και ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό με σημαντική συχνότητα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές κατά 40% ή 50% γιατί έτσι θα υποβαθμίσουμε εντελώς το προϊόν μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος Συνδέσμου εστίασης-διασκέδασης Μυκόνου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: