29.6.20

Το τοξικό, προεκλογικό (;) καλοκαίρι...

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει τις επιλογές του και, φαίνεται, πως κι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται πλέον να κάνει τις δικές του: Η πολιτική των συναινέσεων στην υγειονομική κρίση και στα εθνικά θέματα που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταιριάζει στην...

 ατζέντα του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει την πολιτική αναμέτρηση στην αρένα της σκανδαλολογίας, και το τοξικό σχέδιο του Μαξίμου έχει ένα προφανή και πολύ συγκεκριμένο στόχο – την ακύρωση του «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς και την ενοχοποίηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τον εν λόγω σχεδιασμό ως επιστροφή στο «βρώμικο ΄89» και σήκωσε το γάντι: «Εαν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ’89, είμαι και είμαστε εδώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο δείχνοντας και την ανάγνωση που κάνει η Κουμουνδούρου σε σχέση με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.


Σ’ αυτή την ανάγνωση στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένο πως το έργο που παρακολουθούμε είναι το προϊόν μιας «παρακρατικής βιομηχανίας υποκλοπών και παρακολουθήσεων» που δούλεψε σταθερά και στοχευμένα στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα, προεξοφλούν ότι η «πασαρέλα της κασέτας» θα κλιμακωθεί και περιμένουν και νέα ηχητικά με συνομιλίες του επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή, ενώ βλέπουν και συγκεκριμένη στόχευση σε δύο πρώην υπουργούς που η δραστηριότητά τους θεωρείται ότι, για διαφορετικούς λόγους, μπορεί να πλήξει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα – τους Νίκο Παππά και Πάνο Καμμένο.

Η εν λόγω ανάλυση, βεβαίως, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την λειτουργία του ίδιου του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και για την πολιτική αφέλεια με την οποία λειτούργησε το επιτελείο του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Τσίπρα – ένα επιτελείο, το οποίο «συνελήφθη» απολύτως ευάλωτο, ανοχύρωτο και, ενίοτε, επιρρεπές στις παγίδες των αντιπάλων κι ενός συστήματος που είχε βαθύ know how στην αξιοποίηση των πιο σκληρών και πιο σκοτεινών μηχανισμών εξουσίας.

Εξ ου και η έντονη κριτική που δέχθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Νίκος Παππάς για το ύφος και το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Σάμπι Μυωνή, εξ ου και τα ερωτήματα που τίθενται σε εσωτερικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου για το εάν και πόσο διάτρητα ήταν τα συστήματα «πολιτικής ασφάλειας» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ποιοι ευθύνονται γι αυτό.

Το γεγονός αυτό όμως δεν αλλάζει την σημερινή πραγματικότητα και τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη, και μεγαλύτερη ίσως, πρόκληση είναι να καταφέρει να αναστρέψει το ταχύτερο δυνατό την εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ βαλλόμενου και αμυνόμενου για σκάνδαλα όπως αυτό της Novartis, όπου οι ευθύνες της ΝΔ δεν είναι μόνον πολιτικά προφανείς αλλά και νομικά τεκμηριωμένες. Προς τούτο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναδειχθούν από την Κουμουνδούρου όλες οι πτυχές της συμφωνίας εξωδικαστκού συμβιβασμού της Novartis με το αμερικανικό δημόσιο και να αναλυθεί το πως ακριβώς αυτός ο συμβιβασμός αποδεικνύει και την ύπαρξη ενός μείζονος σκανδάλου με σαφείς πολιτικές απολήξεις.

Η δεύτερη πρόκληση είναι «να βρεθεί η… ντουντούκα που θα κάνει τον κόσμο να μας ακούσει», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – να βρεθούν δηλαδή εκείνοι οι δίαυλοι μέσω των οποίων θα φθάσει στους πολίτες το μήνυμα ότι «δεν μπορεί εκείνοι που περνούν καθημερινά, με πολιτικό θράσος, σκανδαλώδεις αποφάσεις, να στήνουν εδώλια για όσους αποκαλύπτουν την δράση τους». Για να επιτευχθεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σπάσει το, πρωτοφανές, τείχος της μιντιακής υποστήριξης προς την κυβέρνηση, κάτι που σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα επιχειρηθεί με την εξόρμηση των στελεχών του κόμματος, και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, στην κοινωνία.

Το κεντρικό μήνυμα αυτής της εξόρμησης θα είναι ότι πια αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση αφενός για την οικονομία, και αφετέρου για την ίδια την δημοκρατία. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να περάσει και εκείνος σε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή και δημόσιο λόγο – με ιδιαίτερη προσοχή όμως στα εθνικά θέματα – χρεώνοντας στην κυβέρνηση τον τορπιλισμό κάθε προσπάθειας συνεννόησης. Η γραμμή αυτή κρίνεται αναπόδραστη πλέον, αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει» ξανά σοβαρά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο για να προλάβει τα χειρότερα στην οικονομία και να «τελειώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ πριν προλάβει να ανασυνταχθεί. Εδώ, έχει ενδιαφέρον ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του εισηγήσεις να ζητήσει πλέον ο ίδιος εκλογές τόσο για να προλάβει τον αντίπαλο, όσο και για να συσπειρώσει το κόμμα μετά την μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Κατά τις πληροφορίες δε, πρόκειται για εισηγήσεις που μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απορρίψει...

Μαρίνα Αλεξανδρή
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: