15.6.20

Και ξαφνικά ο Γεωργιάδης χρηματοδοτεί το ΕΛΙΑΜΕΠ...

Αρης Χατζηστεφάνου

Μια περίεργη, «φωτογραφική» ρύθμιση για την χρηματοδότηση του πλέον φιλο-αμερικανικού think tank της Ελλάδας, του περίφημου ΕΛΙΑΜΕΠ, βρισκόταν στα...
 
«ψιλά γράμματα» νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Όπως εξηγούσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κιμπουρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών, «στο νομοσχέδιο “Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία” του υπουργείου Ανάπτυξης, είχε περιληφθεί διάταξη που τροποποιεί τους δικαιούχους χρηματοδότησης από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)».

Θυμίζουμε ότι το ΕΛΙΔΕΚ χρηματοδοτεί ΑΕΙ, διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές με βασικό στόχο να αποτρέψει το λεγόμενο brain drain, δηλαδή την έξοδο επιστημόνων από τη χώρα.

Στο άρθρο 44 λοιπόν του νομοσχεδίου διαβάζουμε ότι πέρα από πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλα σχετικά ιδρύματα θα χρηματοδοτούνταν και το ΕΛΙΑΜΕΠ (αλλά κανένα άλλο αντίστοιχο ίδρυμα μελετών). Να σημειωθεί ότι ακόμη και στα σχόλια του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης προτείνονταν η απόσυρση της αμφιλεγόμενης διάταξης, που είχε ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.


Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο του Αδωνι Γεωργιάδη, επέλεξε να στείλει χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, στο συγκεκριμένο think tank.

Είναι γνωστό ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ αποτελεί το πλέον φιλοαμερικανικό ιδιωτικό ίδρυμα της χώρας και ποτέ δεν έκρυψε τις σχέσεις του με την αμερικανική πρεσβεία.

Τα ονόματα των στελεχών και των διευθυντών του φιγουράρουν πολύ συχνά στα διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που κυκλοφόρησαν από το Wikileaks. Σε ένα από αυτά μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης κατέτασσε τον πρώην πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θεόδωρο Κουλουμπή, και τον σημερινό αντιπρόεδρο, Θάνο Βερέμη στην κατηγορία «protect», που χρησιμοποιείται για πηγές της πρεσβείας η ταυτότητα των οποίων δεν πρέπει να γίνει γνωστή.

Παρεμπιπτόντως το συγκεκριμένο τηλεγράφημα σχετίζονταν με τη διαρκή και ασφυκτική πίεση της αμερικανικής πρεσβείας να επιτραπεί η είσοδος αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα – σχέδιο για το οποίο το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργούσε, όπως φαίνεται σαν άτυπος σύμβουλος και διαμεσολαβητής των Αμερικανών διπλωματών.

Δεν προκαλεί φυσικά έκπληξη ότι τo αμερικανικό ίδρυμα Strafor (το οποίο χαρακτηρίζεται από αμερικανικά ΜΜΕ σαν «η σκιά της CIA», σε εσωτερικά του e-mail που διέρρευσαν στο wikileaks, αναφέρεται συνεχώς με διθυραμβικά σχόλια στα μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Εδώ και χρόνια το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνει εκδηλώσεις που λειτουργούν σαν σημεία συνάντησης αξιωματούχων της αμερικανικής αλλά και της ισραηλινής πρεσβείας με Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Οι θέσεις του εκφράζουν πάντα με σαφήνεια τις επιδιώξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι λεφτά υπάρχουν, αν πρόκειται για ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΜΜΕ και… τη φωνή της αμερικανικής πρεσβείας.


Φωτογραφία από τα γενέθλια του υπουργού ανάπτυξης στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα...

Πηγή: info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: