7.6.20

Τσίπρας προς Τσιόδρα: Μην μπλέξεις με την πολιτική...

 Τι επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά, γιατί διαβεβαιώνει τη Φώφη Γεννηματά ότι δεν θα πάρει στελέχη της στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί καλεί τον Σωτήρη Τσιόδρα να...
μην εξαργυρώσει την επιτυχία του με πολιτικά αξιώματα.

Πολλαπλά μηνύματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και προς τη Φώφη Γεννηματά, προκύπτουν από την ανάγνωση της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Αλέξη Παπαχελά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Ζητάει από την κυβέρνηση να πιέσει ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της γερμανικής προεδρίας, που ακολουθεί την κροατική το δεύτερο εξάμηνο του έτους, να υιοθετήσει πολιτική «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Άγκυρας: «Θεωρώ ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει µια στρατηγική «καρότου και µαστίγιου» απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να έχεις πάνω στο τραπέζι και την απειλή και τη θετική προοπτική. Πρέπει να έχεις στο τραπέζι και τις κυρώσεις αλλά και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Και τις κυρώσεις αλλά και τη δυνατότητα ενός ισχυρού συστήµατος νόµιµης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι έχει την ευθύνη να διαμορφώσει τους όρους της εθνικής συνεννόησης: «Επειδή γνωρίζω πόσο επιζήµια ήταν η λαϊκιστική αυτή στάση του κ. Μητσοτάκη, έχω αποφασίσει εγώ να µην κάνω τα ίδια. Και σε θέµατα όπου µπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είµαι εδώ για να τη δώσω. Αλλά εθνική συνεννόηση δεν σηµαίνει να αποφασίζει µόνος του και εµείς να ακολουθούµε», τονίζει με νόημα και συμπληρώνει πως ο πρωθυπουργός δεν συνομιλεί μαζί του: «Έχω µιλήσει δύο φορές, που είχε αποφασίσει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πάντοτε ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού αυτό. Εγώ ως πρωθυπουργός ζήτησα πολλάκις τη σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, παρά το γεγονός ότι ήξερα πως θα βρω απέναντί µου σε µπλοκ όλα τα κόµµατα. Σήµεραέχουµε εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά µας θέµατα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυµεί διάλογο για διαµόρφωση εθνικής γραµµής. Ζητάει αόριστα συναίνεση µπροστά και, πίσω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «∆ούρειοΙππο της Τουρκίας».
Καταθέτει την πρόταση του κόμματός του για τις προϋποθέσεις προσφυγής στην Χάγη: «Λέω ότι η στρατηγική µας πρέπει να είναι να κλείσουµε την ΑΟΖ µε την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο και αµέσως µετά να ορίσουµε και εµείς συντεταγµένες. Η Τουρκία έχει καταθέσει µονοµερώς συντεταγµένες, έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ένα παράνοµο σύµφωνο. Εµείς, διαµορφώνοντας συνεργασίες, αναδεικνύοντας την ευρωτουρκική πτυχή, θα πρέπει να προχωρήσουµε στην κατάθεση συντεταγµένων µε στόχο να προχωρήσουµε µέσα από διερευνητικές για την επίλυση της διαφοράς µας», απαντά σε σχετική ερώτηση, ενώ υπογραμμίζει: «Εάν αυτό εντάσσεται σε µια συνολικότερη στρατηγική όπως σας την περιέγραψα, και δεν είναι µια επιχείρηση αυτοκτονίας, αλλά ένα επεξεργασµένο σχέδιο όπου θα είναι το τέλος µιας ολόκληρης στρατηγικής, φυσικά και θα τη στηρίζαµε. ∆εν θα συµφωνούσα καθόλου όµως να πάµε στη Χάγη χωρίς να έχουµε κάνει πριν αυτές τις κινήσεις που σας είπα. Και σίγουρα όχι µόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν καταστροφικό».
Προτρέπει τον πρωθυπουργό να αποκαταστήσει επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν: «Η χώρα δυστυχώς, πλέον δεν έχει να αντιµετωπίσει µόνο την προκλητικότητα, αλλά και την αδυναµία επικοινωνίας. Εγώ στις πιο δύσκολες στιγµές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω µε τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει. Και συγχρόνως δεν προχωρά ούτε τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης, δεν έχει κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής. Οι σχέσεις µε έναν δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις και στη ∆εξιά στην εξωτερική πολιτική, είναι ότι η ∆εξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη».

«Δεν ακολουθώ πολιτικής άλωσης απέναντι στο ΚΙΝΑΛ»

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον εμφανίζει η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν σκοπεύει να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ, παίρνοντας στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στο κόμμα του, όπως εκτιμά ότι πράττει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν υπάρχει ένα ρεύµα υπέρ µιας πολιτικής δύναµης, του βασικού πόλου δηλαδή της ∆εξιάς και της Αριστεράς, που σήµερα είναι η Ν.∆. και ο ΣΥΡΙΖΑ, το να µπορούν να διαµορφώνουν κυβερνήσεις συνεργασίας µε δυνάµεις του Κέντρου, είτε της Κεντροδεξιάς είτε της Κεντροαριστεράς, είναι ένα υγιές µοντέλο διακυβέρνησης. Τα µοντέλα µονοκοµµατικών κυβερνήσεων µας οδήγησαν σε µεγάλες καταστροφές. Εγώ πιστεύω σε αυτό το µοντέλο διακυβέρνησης. Και γι’ αυτό τον λόγο δεν έχω επιλέξει και µια πολιτική απορρόφησης ή άλωσης απέναντι στο ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Μητσοτάκης το επιλέγει απ’ ό,τι βλέπω», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επαναλαμβάνει πως επιμένει στην απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίες.

Προτρέπει τον Τσιόδρα να μην λάβει πολιτικά αξιώματα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτρέπει τον Σωτήρη Τσιόδρα να μην εξαργυρώσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με πολιτικά αξιώματα τη θετική του προσφορά στη μάχη κατά του κορονοϊού:

«Ο κ. Πολάκης έκανε επιθέσεις σε αποφάσεις του υπουργού Υγείας που είχαν να κάνουν µε κακοδιαχείριση του δηµόσιουχρήµατος. Νοµίζω ότι ο κ. Τσιόδρας είναι ένας καλός επιστήµονας, που κάνει καλά τη δουλειά του. ∆εν είναι δικές του οι πολιτικές αποφάσεις. Ηταν κατάλληλος εκπρόσωπος ακριβώς επειδή, πέραν της επιστηµονικής επάρκειας, έχει και αυτό το µειλίχιο του χαρακτήρα του. ∆εν είναι εύκολο πράγµα να πείσεις τον κόσµο για µέτρα που περιορίζουν ατοµικές ελευθερίες. Νοµίζω ότι κατάφερε να κερδίσει συµπάθεια και εµπιστοσύνη. Από εκεί και πέρα, ελπίζω µε την ίδια νηφαλιότητα να συνεχίσει χρήσιµος για την κοινωνία και τώρα που έχει αποκτήσει µεγάλη δηµοφιλία, και να µην τηρήσει τον κανόνα που θέλει να την εξαργυρώνει κάποιος µε πολιτικά οφέλη»...

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: