27.6.20

Γιατί καθυστερεί το πόρισμα των αρεοπαγιτών;...



Aντα Ψαρρά

Την ώρα που τα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής έσπευδαν να κλείσουν όπως όπως τις διαδικασίες, εμποδίζοντας ακόμα και τον εγκαλούμενο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να καταθέσει όπως εκείνος ήθελε όλα όσα γνώριζε, η αμερικανική Δικαιοσύνη έδινε ένα δυνατό χαστούκι στους οπαδούς τής δήθεν σκευωρίας της Novartis: 310 εκατ. δολάρια πρόστιμο ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας επέβαλε το δικαστήριο μετά τον...
συμβιβασμό, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένουν στα περί σκευωρίας βασισμένοι σε κατασκευές που όσο κι αν προσπαθήσουν δεν κρύβουν το μέγεθος του οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου.

Δεν δίστασαν να βάλουν στο κάδρο των ενόχων ακόμα και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που διερευνούν το σκάνδαλο με κόπο και εν μέσω συνεχών εμποδίων. Με «εργαλεία» τις καταθέσεις τριών εισαγγελέων στην προανακριτική που δεν εξήγησαν για ποιο λόγο θυμήθηκαν τώρα τα περί δήθεν παρεμβάσεων στο έργο τους και τις παράνομες ηχογραφήσεις ενός αμφιλεγόμενου προσώπου, το όνομα του οποίου βρισκόταν σε όλες τις περίφημες λίστες, η πλειοψηφία της προανακριτικής διεύρυνε με το έτσι θέλω το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου.

Σήμερα η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση του εισαγγελικού πορίσματος των αρεοπαγιτών Σοφουλάκη και Ζαχαρή σχετικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς κι ενώ έχουν προ καιρού ολοκληρωθεί οι καταθέσεις ενδέχεται να προκαλέσει άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στο κύρος της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της.


Τι θα υποθέσει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας αν το εισαγγελικό πόρισμα κατατεθεί μετά το δεδομένο καταδικαστικό πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής; Τι θα σκεφτούν οι πολίτες αν ο Αρειος Πάγος εκχωρήσει το δικαίωμα στους βουλευτές να δικάσουν και μάλιστα να προηγηθούν;

Οι εισαγγελείς που στην Ελλάδα χειρίζονται τις δεκάδες δικογραφίες για τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, τις υπουργικές αποφάσεις, τις δωροδοκίες και τη διαφθορά υφίστανται εδώ και καιρό έναν ανελέητο πόλεμο που σήμερα έχει κυριολεκτικά εξελιχθεί σε πογκρόμ. Οι καθημερινές ωμές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και οι απειλές ακόμα και από υπουργό που ελέγχεται για συμμετοχή στην υπόθεση έχουν δημιουργήσει συνθήκες τρόμου στη Δικαιοσύνη.

Στις 26 Ιουλίου του 2019, λίγο μετά τις εκλογές η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέλαβε να διενεργήσει συνολική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες Αγγελή και τις μηνύσεις των πολιτικών που στο μεταξύ είχαν ανασυρθεί από το αρχείο.

Η εντολή

Ο αντεισαγγελέας Δημήτριος Δασούλας, που ασκούσε τότε καθήκοντα εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αποφάσισε να συνενωθούν όλα τα τμήματα της έρευνας για τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis και ανέθεσε το σύνολο των ερευνών σε δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, τον Ευάγγελο Ζαχαρή και τον Λάμπρο Σοφουλάκη.

Η εντολή ήταν να διενεργηθούν όλες οι έρευνες γρήγορα προκειμένου να ξεκαθαριστεί το σοβαρό αυτό θέμα που μοιραία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό μάλιστα οι δύο αντεισαγγελείς απαλλάχτηκαν από όλα τα άλλα τους καθήκοντα.

Ενώ όμως έχουν προ καιρού ολοκληρωθεί οι καταθέσεις στους Ζαχαρή και Σοφουλάκη και προφανώς με βάση και την εντολή της ταχύτητας έχει συνταχθεί το πόρισμά τους, παρατηρείται μια ανησυχητική καθυστέρηση. Αν η καθυστέρηση συνεχιστεί θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Να δικάσουν βουλευτές εκπροσώπους της Δικαιοσύνης πριν καν οι ίδιοι θεσμοί της Δικαιοσύνης αποφανθούν για το αν προκύπτει οποιαδήποτε ένδειξη ενοχής για τους εισαγγελείς κατά τη Διαφθοράς.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο και οφείλει να παρακινήσει τους δύο αντεισαγγελείς να παραδώσουν το πόρισμά τους πέρα κι έξω από πολιτικές συγκυρίες και σκοπιμότητες. Μετά δε και την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου δεν υπάρχει πλέον καμία πειστική δικαιολογία στην παράταση μιας καθυστέρησης που βλάπτει την εικόνα της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της, ειδικά όταν και τα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένα στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι το σύστημα της κυβερνητικής προπαγάνδας μπορεί και διαστρέφει πλήρως την πραγματικότητα. Εξηγούμαστε:

■ Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στην προανακριτική το κομμάτι της δικογραφίας με τα αποκαλυπτικά ευρήματα για τον σύζυγο της Ελένης Ράικου, η οποία όμως κρύφτηκε όπως και οι χορηγίες Πέτσα πίσω από το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ.

■ Αμέσως μετά φτάνει στη Βουλή η άλλη δικογραφία που περιέχει το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο για τα 2,6 εκατ. ευρώ που δόθηκαν (σύμφωνα με επώνυμη κατάθεση ενώπιον εισαγγελέων μιας κρίσιμης μάρτυρα) στον πρώην συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά κ. Παπασταύρου για την προεκλογική εκστρατεία του πρώτου.

■ Την ίδια ημέρα, σαν έτοιμος από καιρό και συγκεκριμένα από τότε που ο Θ. Πλεύρης μέσα στην προανακριτική έκανε λόγο για ηχητικό υλικό, επιστρατεύτηκε ο Σ. Μιωνής που επέλεξε ξαφνικά ύστερα από πέντε χρόνια να καταθέσει στη Βουλή και να γίνουν αποδεκτές οι παράνομες ηχογραφήσεις του. Για τα όσα προέκυψαν και κυρίως για τα όσα δεν προέκυψαν από την ηχογράφηση έχουν ήδη μιλήσει όλες οι πλευρές. Ο εισαγγελέας κ. Ιωαννίδης που διέταξε την έρευνα και ο κ. Σπυρόπουλος που την ανέλαβε καλούνται τώρα να ελέγξουν αμερόληπτα το παράνομο αυτό υλικό, παρά τις τρομοκρατικές δηλώσεις που έσπευσε να κάνει ο ποινικολόγος κ. Δημητρακόπουλος στον «Σκάι».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: