9.6.20

«Πυρά» Σπίρτζη κατά της κυβέρνησης...

«Ανεπαρκή τα μέτρα στο Δημόσιο για τον κορονοϊό»...

«Παρά την τελευταία – εξαναγκασμένη – παραδοχή για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των δομών της Δημόσιας Υγείας και των Δημόσιων Υπηρεσιών, δεν μπορούν να...
κρύψουν την απέχθεια τους για το δημόσιο τομέα», σημειώνει ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης.

«Αυτό που προκαλεί πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι η απουσία συγκεκριμένων κανόνων και μέτρων για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ως προς την προστασία των εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών από τον κίνδυνο του συγκεκριμένου ιού.

Ενώ καταγράφονται πολύ αναλυτικές οδηγίες, στα διάφορα άρθρα της ΚΥΑ, για το πως είναι υποχρεωμένες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν, όπως επίσης και τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα με την κλιμάκωσή τους, ανάλογα με τις παραβάσεις των σχετικών μέτρων, για τον δημόσιο τομέα γίνεται αναφορά σε ένα μόνο άρθρο, το 19, και μάλιστα με τρόπο πολύ γενικό που θέτει απλά ένα απολύτως ελλιπές πλαίσιο χωρίς καμία περαιτέρω εξειδίκευση», καταγγέλλει ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Είναι ενδεικτικό ότι στην εγκύκλιο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν θεσμοθετεί συγκεκριμένα μέτρα αλλά μετατοπίζει τις ευθύνες λήψης μέτρων στις Υπηρεσίες και στους πολίτες αναφέροντας:

«Ως εκ των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, παρακαλούνται τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες όσο και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες για την λήψη εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία αλλά και η προσωπική υγεία των υπαλλήλων και των πολιτών. Ειδικότερα, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών στους χώρους αναμονής κοινού».

Παραθέτουμε τα σημεία εκείνα που δεν θίγονται καθόλου για τον δημόσιο τομέα, προβλέπονται όμως για την λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη σχετική ΚΥΑ.

Δεν προβλέπεται υποχρεωτική αναλογία υπαλλήλων, αλλά και εξυπηρετούμενων πολιτών ανά τ.μ. Στο άρθρο 19 αναφέρεται μόνο ως υποχρεωτική η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.
Δε διασφαλίζεται η μη δημιουργία συγχρωτισμού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που δέχονται κοινό, ούτε και η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες.
Δεν προβλέπεται ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα γραφεία των εργαζομένων στις διάφορες υπηρεσίες.
Δεν ορίζεται μέγιστος αριθμός ατόμων που δύνανται να συσκέπτονται είτε στο πλαίσιο ομάδας εργασίας, είτε στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων του δημοσίου.
Προβλέπεται σύσταση για εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση συσκευών με απολυμαντικό υγρό ούτε στους χώρους εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων και πολιτών, ούτε στους χώρους εργασίας.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους στο κλείσιμο κάθε ημέρας λειτουργίας.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χρήση των ανελκυστήρων στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υποχρέωση τήρησης μέγιστου αριθμού ατόμων που δύνανται να κάνουν χρήση.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχιση της μεθόδου της τηλεργασίας για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Όλα τα ανωτέρω μέτρα που δεν προβλέπονται για το δημόσιο, αλλά που είναι υποχρεωτικά, επί ποινή προστίμου μάλιστα για τον ιδιωτικό τομέα, είναι απολύτως απαραίτητα, σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε μια χρονική στιγμή που δεν αποτελεί το τέλος της πανδημίας, αλλά μια περίοδο που πρέπει να συνεχίζονται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και είναι πράγματι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση επιλέγει χαλάρωση και έλλειψη σχεδιασμού μέτρων στο δημόσιο τη στιγμή που οι δημόσιες υπηρεσίες αρχίζουν πάλι να λειτουργούν πλήρως. Αυτή η ολιγωρία είναι πραγματικά ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους πολίτες που εξυπηρετούνται καθημερινά από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προνοήσει για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή δέσμης μέτρων στο δημόσιο αντίστοιχων με αυτά που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι υποχρέωσή της να μεριμνήσει για την προστασία της υγείας των δημόσιων υπαλλήλων και του εξυπηρετούμενου κοινού», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Σπίρτζης, καταλήγοντας ως εξής:

«Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να μεριμνά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, είτε αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα»...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: