15.6.20

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία...


Στο Παρίσι ο Νίκος Δένδιας για συνομιλίες με τον Γάλλο ομολογό του...
Με την ελληνο-ιταλική συμφωνία υπό μάλης, για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται σήμερα να θέσει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το...
θέμα έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη ύστερα από ελληνικό αίτημα, ενώ στη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, αρχικά θα λάβει μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες έχουν κύριο θέμα τη διατλαντική συνεργασία.

Ο Νίκος Δένδιας θα μετέχει στη συνεδρίαση από το Παρίσι, όπου μεταβαίνει σήμερα για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Οι δύο υπουργοί θα παρέμβουν στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ καθήμενοι δίπλα δίπλα – μια εικόνα υψηλού συμβολισμού που αντανακλά και τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και συμμάχων που μοιράζονται κοινές θέσεις και απόψεις για μια σειρά σημαντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν σήμερα θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.


Στο Παρίσι, πάντως, το κλίμα απέναντι στην Τουρκία είναι βαρύ, με εκπρόσωπο στο προεδρικό μέγαρο, το Ελιζέ, να σημειώνει ότι «οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει». Η Γαλλία, που εδώ και μήνες αντιδρά στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοιχτά της Λιβύης και μία παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε: «Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς προς όλες τις κατευθύνσεις τις θέσεις και τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Με τον ίδιο συστηματικό τρόπο έχει καλλιεργήσει ισχυρές σχέσεις και συμμαχίες με σειρά κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

»Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι χώρες που έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις θέσεις τους, ανακαλώντας ουσιαστικά την Τουρκία στην τάξη. Παρ’ όλα αυτά, θα ήμασταν αφελείς και επικίνδυνοι για τη χώρα αν στηριζόμασταν σε πλάτες τρίτων για την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί ακόμη και μόνη της τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως έχει καθήκον. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν θα είναι μόνη».

Ο Ρώσος πρέσβης

Τη θέση πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα όπως και ΑΟΖ εξέφρασε χθες σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να τηρείται αυστηρά το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγονται οι προκλητικές ενέργειες και σημείωσε: «Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Οποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: