Νιώθοντας τον δικαστικό κλοιό να σφίγγει γύρω του, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας αναγκάζεται να αποπέμψει έναν δικό του άνθρωπο, τον υπουργό Παιδείας Αμπρααμ Βαϊντράουμπ που συμμετείχε σε διαδήλωση των ένοπλων φασιστών, υποστηρικτών του Μπολσονάρο, «300 της Βραζιλίας».
Σχεδόν...
900.000 είναι τα κρούσματα στη Βραζιλία και οι νεκροί πλησιάζουν τους 44.000 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με επιστήμονες ωστόσο να εκτιμούν πως οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο κρούσματα και τους 100.000 νεκρούς. Την ώρα που ο νοτιοαμερικανικός γίγαντας γίνεται η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα στον πλανήτη που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο παρακινεί σε επιδρομές κατά νοσοκομείων και απειλεί πως με τη στήριξη του στρατού δεν θα δεχτεί ποτέ μια πολιτική δίκη εναντίον του.
Τη Δευτέρα αναγκάστηκε σε συνέντευξή του να ανακοινώσει -εμμέσως πλην σαφώς- την επικείμενη αποπομπή του υπουργού Παιδείας Αμπρααμ Βαϊντράουμπ, έπειτα από τη συμμετοχή του σε διαδήλωση οργανωμένη από την ένοπλη φασιστική ομάδα «300 της Βραζιλίας».
Το Σάββατο μέλη αυτής της πολιτοφυλακής κατέλαβαν ταράτσα του Κοινοβουλίου και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου (STF), αφού η αστυνομία απομάκρυνε από την Πλατεία των Τριών Εξουσιών της πρωτεύουσας όσους από τους «300» εδώ και δύο μήνες είχαν κατασκηνώσει εκεί, απαιτώντας ένα πραξικόπημα.
Την επομένη κάποιοι από αυτούς διαδήλωσαν μπροστά στη Γενική Διοίκηση του Στρατού με συνθήματα «SOS, Ενοπλες Δυνάμεις», «Στρατιωτική επέμβαση με τον Μπολσονάρο στην εξουσία», «Νέα αντικομμουνιστική συμμαχία». Είναι σε αυτήν τη διαδήλωση που μετείχε επιδεικτικά ο Βαϊντράουμπ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα μέλη του STF «εγκληματίες».
Ο Μπολσονάρο έως την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε στις διαμαρτυρίες των «300» κι άλλων ακροδεξιών ομάδων που απαιτούν τη διάλυση του Κογκρέσου και του STF. Αλλά νιώθοντας και τον δικαστικό κλοιό να σφίγγει γύρω του, δήλωσε πως η συμμετοχή του Βαϊντράουμπ «δεν ήταν πολύ συνετή» και επέμεινε πως ήταν μια προσωπική απόφαση που δεν αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ενώ είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψη και προφυλάκιση έξι μελών των «300» που πρωτοστάτησαν στην επίθεση κατά του STF, με εντολή του δικαστή Αλεξάντρες ντε Μοράες, στο πλαίσιο έρευνας που έχει ξεκινήσει εναντίον αυτής της πολιτοφυλακής για δράσεις κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος οι οποίες πλήττουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Aυτές οι πράξεις, παράνομα χρηματοδοτούμενες, γίνονται και ενθαρρύνονται από μια μειοψηφία του πληθυσμού και από μέλη του ίδιου του κράτους» ήταν το βαρύ «κατηγορώ» του προέδρου του STF Χοσέ Αντόνιο Ντίας Τοφόλι κατά της κυβέρνησης Μπολσονάρο.
Ο -νοσταλγός της χούντας- πρόεδρος, πάντως, κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα πως οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν τη διεξαγωγή κάποιας πολιτικής δίκης εναντίον του. Ηδη 32 σχετικά αιτήματα εκκρεμούν στην προεδρία της Βουλής κι ένα από αυτά το υπογράφουν έξι κόμματα και 400 κοινωνικές οργανώσεις. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις τελούν υπό τις εντολές του προέδρου», τουίταρε. «Δεν εκτελούν παράλογες διαταγές, όπως, π.χ., την κατάληψη της εξουσίας. Ούτε όμως αποδέχονται μια εξουσία να επιχειρεί να καταλάβει άλλη εξουσία».
Ετσι απάντησε σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (STF), που ξεκαθαρίζει πως ο πρόεδρος ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να τις χρησιμοποιεί για να παρεμβαίνει στην ανεξάρτητη λειτουργία άλλων εξουσιών. Οπως ρητά αναφέρεται: «Ο πρόεδρος δεν είναι εξουσιοδοτημένος από το Σύνταγμα να δράσει κατά του Κογκρέσου ή του STF».
Η αλήθεια είναι πως ο Μπολσονάρο έχει στριμωχτεί, καθώς το STF διεξάγει έρευνα ήδη για παρακώλυση της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας, έπειτα από καταγγελία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σέρζιο Μόρο για παρέμβασή του στην αστυνομία ώστε να μην προχωρήσουν έρευνες εναντίον των γιων του.
Το Ανώτατο Εκλογοδικείο διερευνά αν στην καμπάνια του το 2018 χρησιμοποίησε παράνομα δίκτυα fake news, κάτι που αν επιβεβαιωθεί μπορεί να ακυρώσει την εκλογική του νίκη. Η δε Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τις επιδρομές σε νοσοκομεία για ασθενείς με Covid-19 και τις επιθέσεις σε υγειονομικό προσωπικό έπειτα από παρότρυνση του Μπολσονάρο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε πως οι στατιστικές της πανδημίας χειραγωγούνται και κυβερνήτες ψεύδονται για τον αριθμό των νοσηλευομένων προκειμένου να αποσπάσουν κονδύλια, καλώντας τους οπαδούς του να μπουν στα δημόσια νοσοκομεία και να βιντεοσκοπήσουν με τα κινητά τους αν υπάρχουν ή όχι κλίνες.
Κάνει ό,τι θέλει
Το ημερολόγιο καταχρήσεων του Μπολσονάρο δεν έχει τέλος. Δίνοντας άλλο ένα βήμα για τον έλεγχο της ενημέρωσης, επανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών και το «χάρισε» στον Φάμπιο Φάρια σφραγίζοντας μια νέα μιντιακή συμμαχία, καθώς ο Φάρια είναι γαμπρός του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου SBT, δεύτερου σε τηλεθέαση στη χώρα. Απέκλεισε, δε, από την τελευταία έκθεση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, τις καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν στον πρώτο χρόνο της ακροδεξιάς κυβέρνησης, καταργώντας μάλιστα από αυτήν ακόμη και την παραμικρή αναφορά στον όρο «αστυνομική βία».
Και μόλις ανακοίνωσε πως –με πρόφαση πάντα τον κορονοϊό- η κυβέρνηση θα διορίσει πρυτανικές αρχές σε όσα πανεπιστήμια η θητεία τους λήγει έως τα τέλη του χρόνου, σε μια απροκάλυπτη επίθεση κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Θα τους αντικαταστήσει με στρατιωτικούς ή με ομοϊδεάτες του υπουργού Βαϊντράουμπ;
Πάντως οι συσχετισμοί αλλάζουν σταδιακά στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Datafolha, που έγινε τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι στρατιωτικοί δεν θα έπρεπε να αναλαμβάνουν υπουργικά και κυβερνητικά αξιώματα. Μόνο ένα 33% εγκρίνει τη διακυβέρνησή του. Και η απόρριψή του έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ 43%. Η δε αρνητική άποψη για τη διαχείριση της πανδημίας αυξήθηκε από 45% τον Απρίλιο σε 50% τον Μάιο και μόλις ένα 27% τη θεωρεί θετική.
Χριστίνα Πάντζου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου