10.6.20

«Καμπανάκι» των επιστημόνων για μεταλλάξεις σε ιώσεις...


Τη σημασία κάλυψης των κενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε...
συζήτηση για την πανδημία. Μεταξύ άλλων μίλησε για όσα είναι ακόμα άγνωστα: τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και την έκταση της πανδημίας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ότι κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων και τώρα «η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα. Και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

Μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας», ο Γιάννης Τούντας εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πρώτο κύμα έχει σβήσει από την Ελλάδα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα.



Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίας», είπε. «Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας».

Εξηγώντας γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί, είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται.

Επίσης, τόνισε αυτό που έχουν δείξει μια σειρά από έρευνες, ότι έχει υπάρξει διατάραξη της τροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή ζώων κάτω από άθλιες συνθήκες.

«Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: