Το ανέκδοτο είναι γνωστό: «Ωραία χώρα η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς κατοικείται από Ελληνες».
Ο Χάρης Θεοχάρης δεν...
συμφωνεί- όπως έδειξε η δημόσια παρουσία του στην παρουσίαση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού το 2020.
Ίσως τον απελπίζει η ιδέα της φημολογούμενης πρόωρης πτώσης από τον κυβερνητικό Όλυμπο και σκαρφίζεται φραστικά ευρήματα, παράδοξα για «τεχνοκράτη», όταν κινούνται ανάμεσα σε αρχαιοπληξία και ακροδεξιό ύφος.
Για τον υπουργό, που μπορεί σε λίγο να μην είναι υπουργός, «είναι προνόμιο που είμαστε Έλληνες». Πώς λέμε πας μη Έλλην, Βάρβαρος; Ή το άλλο ανέκδοτο: «Σωβινιστής είναι όποιος δεν δέχεται ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα το κόσμου».
Όλοι οι λαοί του πλανήτη είναι περήφανοι για τη χώρα τους, ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους και προβάλλουν την πατρίδα τους. Αλλά έχουν ένα μέτρο. Ο Θεοχάρης το ξεπερνάει:
«Αυτό το Σαββατοκύριακο επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι». Το ελληνικό καλοκαίρι επανεκκινείται, με μαθηματική ακρίβεια, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, δεν περιμένει τον Θεοχάρη. Ομοίως και το τουρκικό, το γερμανικό και το βραζιλιάνικο. Οι εποχές και η εναλλαγή τους δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.
Η μπουρδολογία -και η παλαιοκομματική κουτοπονηριά χτυπάει κόκκινο όταν λέει: « «Από τη Σαντορίνη ανοίγουμε και πάλι τον ελληνικό τουρισμό». Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να μην ξαναδούμε τουρισμό; Το χρωστάμε λέει «στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Σα να υπάρχει και άλλη. Ή, αν ήταν άλλη, τουρισμός γιοκ.
Προφανώς δεν ενδιαφέρεται να μην ξεχάσουμε εμείς ποιος είναι πρωθυπουργός, αλλά να ακούσουν στο Μαξίμου ότι στο λιβάνισμα ξεπερνάει και τον -ομοιοπαθή του προς έξοδο- Βρούτση που… «συγχαίρει τον Πρωθυπουργό «επειδή πήγε στη Σαντορίνη». Λες και πήγε στην κορυφή του Έβερεστ.
Πρέπει να είσαι πολύ περίλυπος ως Θεοχάρης για να λες ότι επειδή οι άνθρωποι ανοίγουν τις επιχειρήσεις -που τους έκλεισε η κυβέρνηση- «είναι στ’ αλήθεια μια ιστορική στιγμή». Πιο ιστορική από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και το Έπος του 40, μεγάλε;
Ατυχώς δεν τον πρόλαβε κάποιος για να μην λέει: «Εν τέλει, δεν είναι τύχη που ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου». Δηλαδή, αν δεν είναι τύχη, τι είναι; Το είχαμε σχεδιάζει από την εποχή της Κοσμογονίας; «Μάγκες εμείς θα την αράξουμε εκεί και μακριά οι υπόλοιποι;»
Το καλωσόρισμα των τουριστών θα μείνει αξέχαστο για τις κορώνες – ή κοτρόνες του κατά τα λοιπά συμπαθούς Χάρη. Π.χ. «Η ψυχή της Ελλάδας δεν έκλεισε ποτέ». «Η ευχή που συνοδεύει τη χώρα μας στο πέρασμα των αιώνων να ακουστεί αυτή τη φορά, μέσα στο Ελληνικό καλοκαίρι δυνατότερα: «Ευοί -Εβάν, Στην υγειά μας».
Τελικά ανακαλύπτει ξανά το αυγό του Κολόμβου: «Η Ελλάδα γέννησε τους Έλληνες, ή οι Έλληνες την Ελλάδα;». Πράγματι είναι σπουδαία χώρα. Αλλά κατοικείται από υπουργούς του Μητσοτάκη.
ΥΓ: Απορία: ο Αλέκος Παπαδόπουλος τι του βρήκε και πήγε κάποτε να κάνει κόμμα μαζί του;...
Γιώργος Λακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου