27.6.20

«Ήταν μια πράξη αναγκαία»...


Γεραπετρίτης για επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν...

«Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο»:Αυτό δήλωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ταυτόχρονα, οι...
συγκροτημένες, παράλληλες με την κυβερνητική, δομές εξουσίας, ήταν το άλλο μεγάλο θέμα της συνέντευξής του στην ΕΡΤ1.

Αδικήματα κατά της δημοκρατίας

Η συνέντευξη ξεκίνησε από το θέμα που ανέκυψε από τη συνομιλία Παππά - Μιωνή, με τον υπουργό Επικρατείας να επισημαίνει ότι «η ύπαρξη ενός μηχανισμού, μιας δομής δίπλα στην κυβερνητική και η οποία αξιοποιείται κατά περίπτωση από την κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο δεν το έχει ζήσει ο τόπος τα τελευταία 100 χρόνια».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το εν λόγω ζήτημα είναι τέτοιας εμβέλειας ώστε το πρώτιστο είναι «να υπάρχει θεσμική δημοκρατική εγρήγορση. Και τούτο γιατί το ζήτημα που έχει να κάνει με την ύπαρξη παρα-δομών εξουσίας είναι κάτι εντελώς διαβρωτικό για την ίδια τη δημοκρατία. Είναι άλλο να μιλάμε για μεμονωμένα οικονομικά εγκλήματα ή μεμονωμένα εγκλήματα διαφθοράς κι άλλο για συγκροτημένες παρα-δομές εξουσίας», επέμεινε κάνοντας λόγο επιπλέον, για «αδικήματα που βάλλουν τον πυρήνα της δημοκρατίας».


Ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε εξάλλου στην κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην ειδική επιτροπή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, εκεί όπου «ερωτηθείς από μέλη της επιτροπής, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό είχε πει ότι, εφόσον υπάρχουν σχετικά ηχητικά, δεν έχει εκ των προτέρων καμία απολύτως αντίρρηση να δημοσιοποιηθούν».

Και, εστιάζοντας τα βέλη του στον Νίκο Παππά, πρόσθεσε: «Έχουμε τον υπουργό Επικρατείας χωροταξικά και λειτουργικά δίπλα στον πρωθυπουργό να συνομολογεί την ύπαρξη μιας παρα-δομής εξουσίας, να αντιλαμβάνεται αυτήν την παρα-δομή εξουσίας ως χρήσιμη για τη λειτουργία της ίδιας της κυβερνητικής εξουσίας και στη συνέχεια, να έχουμε μια ηθική παρακμή». Στη μομφή δε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δράση παρακράτους, ο υπουργός ανταπάντησε κάνοντας λόγο για «θεσμικό παράδοξο», αφού «βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνομολόγηση ύπαρξης κρατικής παρα-δομής».

«Είναι επαρκές ως αυτοκριτική αλλά κυρίως ως θέση ευθύνης απέναντι στη δημοκρατική πολιτεία ο πρώην υπουργός Επικρατείας να μιλά για σφάλματα ύφους και ουσίας; Είναι σφάλμα ύφους», διερωτήθηκε, «το να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει συγκροτημένη παρα-δομή που επηρεάζει τη δικαιοσύνη, ιδιωτικά συμφέροντα, και έναντι αυτού να κατηγορούμαστε για αντιπερισπασμό;», προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης συνομολογούν ότι «το συγκροτημένο αυτό κύκλωμα εξουσίας χτυπούσε όχι μόνον πολιτικούς αντιπάλους αλλά και μέλη των οικογενειών τους».

Αναφορικά με την προανακριτική ειδικότερα, αφού παρατήρησε ότι ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε άφθονο χρόνο να καταθέσει τα επιχειρήματά του, συνειδητά επέλεξε να αποχωρήσει την ώρα των ερωτήσεων. Όμως, «κάποιος που αισθάνεται ότι τον πνίγει το άδικο, δεν φεύγει την ώρα των ερωτήσεων γιατί έχει τις απαντήσεις για όλα», παρατήρησε.

Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης

Στα ερωτήματα για την οικονομική συγκυρία, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα εργαλεία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας, συν τοις άλλοις, ότι την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται το νομοσχέδιο, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν ως 25.000 ευρώ χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών. Επίσης, ευκαιρίας δοθείσης, τόνισε: «Λάβαμε μέτρα τα οποία καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήμασταν η μόνη χώρα που απαγορέψαμε παντάπασι τις απολύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης», για να καταλήξει στην απάντησή του αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι «εάν χρειασθεί ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια λόγων και έργων, και κυρίως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και το χώρο της εργασίας θα παρέμβει για να κάνει τις όποιες κινήσεις απαιτούνται για να σταθεί όρθια η κοινωνία». Σε κάθε περίπτωση, «η ελληνική κυβέρνηση έχει όλα τα σενάρια στο τραπέζι και πολύ μεγάλο μενού επιλογών για το πώς θα αντιδράσει. Αν μη τι άλλο, για έλλειψη αντανακλαστικών δεν θα μας κατηγορήσει κανείς, έχουμε γρήγορες απαντήσεις σε ζητήματα που ανακύπτουν απρόβλεπτα».

Ερωτηθείς για το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την προσέγγισή του ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κοινή κατανόηση ότι θα πρέπει να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο πλοίο». Εξάλλου, «η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τον παρία της Ευρώπης» και μπορεί να δανείζεται πλέον από τις αγορές με επιτόκιο ανάλογο εκείνου που δανείζονται ευρωπαϊκοί κολοσσοί.

Συζητώντας μάλιστα για τις προκλήσεις της εποχής, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση άλλαξε το υπόδειγμα του κράτους, το οποίο δοκιμάσθηκε σε πολύ έντονες συνθήκες που δεν είχαν προβλεφθεί. Για να σημειώσει εμφατικά, «δεν αναζητούμε πολιτικούς Μεσσίες, τον πολιτικό μεσσιανισμό τον είδαμε κι από την καλή κι από την ανάποδη. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα πολιτικό καταπίστευμα, (ώστε) ανεξαρτήτως του πολιτικού ηγέτη, η χώρα θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το σύνθετο ζήτημα, τουρισμός στην εποχή της πανδημίας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, και θα πρέπει να αισθάνεται κάθε πολίτης, ιδίως αυτοί που είναι σε τουριστικούς προορισμούς, ότι «κάναμε ό,τι είναι δυνατόν. Έχουμε ενισχύσει τις δομές, θα συνεχίσουμε να τις ενισχύουμε», είπε δηλώνοντας συγχρόνως αισιόδοξος ότι «θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε ένα ικανό μέρος της απώλειας».

Διάλογος αλλά με κόκκινες γραμμές

Η ωριαία συνέντευξη έκλεισε με τα ελληνοτουρκικά, εκεί όπου αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», γεγονός που συνέδεσε με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την «πολύ επιτυχή πολυμερή διπλωματία» που ασκεί η ελληνική Πολιτεία. «Η κατάσταση θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να εξομαλυνθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας». Ταυτόχρονα όμως, «εξακολουθούμε να διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όπως τις έχουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Και εν συνεχεία, «είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντοτε αρωγός της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν έχεις ανοιχτά μέτωπα, θα πρέπει να τα συζητάς. Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο», δήλωσε ειδικότερα για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε: «δεν πρόκειται να πάμε προφανώς σε διπλωματία των όπλων, για μας πάντα αποτελεί το έσχατο μέσο, όμως η Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι δεν είναι μόνη, έχει την έμπρακτη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Ερωτηθείς, τέλος, αν στο απευκταίο σενάριο η χώρα μας θα βρεθεί μόνη, χωρίς συμμάχους, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εκτιμούμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι θα έχουμε την έμπρακτη στήριξη και των ευρωπαίων εταίρων μας και των συμμάχων μας στην ευρύτερη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά! Είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε και μόνοι μας. Υπάρχει ένα εξαιρετικό ηθικό, πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη». Και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ηθικού μετά την επιχειρησιακή νίκη στον Έβρο «απέναντι στη φερόμενη ως πολυδύναμη Τουρκία. Η Ελλάδα πλέον έχει τη δυνατότητα από μόνη της να σταθεί επιχειρησιακά απέναντι στον καθένα», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: