... Τσαβούσογλου, Αλμπαϊράκ και αρχηγός ΜΙΤ στη Λιβύη;...
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μετάβαση του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, με σύσσωμη την τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ για το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών, συνέπεσε(;) με...
μία κίνηση από τουρκικής πλευράς. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά την Τρίπολη της Λιβύης για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σάρατζ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Η επίσημη αντιπροσωπεία περιελάμβανε, επίσης, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν και άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους. Ιδιαίτερης σημειολογίας είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης αφότου άρχισε ο πόλεμος τον Απρίλιο του 2019.
Αναμφίβολα είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην πολύπαθη Λιβύη, καθώς και για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το στρατόπεδο Σάρατζ με σκοπό την τελική επικράτησή του, ή τουλάχιστον την κατάκτηση της περιοχής της Σύρτης.
«Γνωρίζετε ότι με τη Λιβύη έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Μιλήσαμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία μας στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, στην ατζέντα των συνομιλιών υπήρχε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.
Η Άγκυρα απαιτεί την επιστροφή των κάθε είδους τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και βέβαια η απαίτησή της έχει γίνει δεκτή. Να θυμίσουμε ότι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες είχαν τη μερίδα του λέοντος της εγχώριας αγοράς. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σάρατζ χρωστάει την επιβίωσή της στην τουρκική επέμβαση δεν θα μείνει βέβαια χωρίς αντάλλαγμα. Οι Τούρκοι παίρνουν όλα τα φιλέτα σε τομείς όπως οι υποδομές και το πετρέλαιο, αλλά και προνομιακούς όρους στην αγορά καταναλωτικών αγαθών.
Το βασικό μέλημα, όμως, της Άγκυρας είναι να επισκιάσει τις κινήσεις της Αθήνας, ειδικά μετά την ελληνοϊταλική συμφωνία. Κυρίως είναι μία προσπάθεια να στείλειτο μήνυμα ότι ακόμα κι αν υπογραφεί ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, η Τουρκία θα εφαρμόσει το προαναγγελθέν πρόγραμμα ερευνών της έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις περιοχές από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη. Για να το πούμε αλλιώς, το τουρκολιβυκό μνημόνιο ναι μεν θα απαντηθεί έμπρακτα και καταλυτικά στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου, αλλά θα συνεχίσει να παράγει πραγματικά αποτελέσματα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ότι η αποφασιστική τουρκική επέμβαση αποδίδει καρπούς και μάλιστα αντυπωσιακούς, αν κρίνει κανείς από τις τελευταίες νίκες των δυνάμεων του Σαράτζ. Η Τουρκία, εξάλλου, κατασκευάζει δύο βάσεις στη δυτική Λιβύη, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφασή της να παραμείνει εκεί, περικυκλώνοντας την Ελλάδα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Τη Δευτέρα, τουρκική πηγή είπε στο Reuters ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης συζητούν την χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων από την Τουρκία.
Όπως προείπαμε, στόχος της Άγκυρας και του Σάρατζ είναι η κατάληψη της Σύρτης και των πετρελαιοπηγών που υπάρχουν εκεί. Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, όμως, βρίσκονται σε αντίθεση με αυτά της Μόσχας, η οποία προτιμάει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των αντιμαχομένων που θα χωρίζει τη Λιβύη σε δύο τμήματα.
Ενοχλημένο με την Άγκυρα εμφανίζεται και το Παρίσι. Για την ακρίβεια, τα τελευταία 24ωρα έχει ανέβει το θερμόμετρο στις σχέσεις τους. Για μία ακόμα φορά ο Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε κάι πάλι τον Τούρκο ομόλογό του, δείχνοντας ότι πλέον στηρίζει εμμέσως το στρατόπεδο του Χάφταρ. Στο λιβυκό μέτωπο ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να υπολογίζει μόνο στην υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, δεδομένου ότι και η Ιταλία είναι αμφίθυμη έναντι της κυβέρνησης Σάρατζ, αφού δεν θέλει τουρκικές βάσεις «κάτω από τα πόδια της».
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου