29.6.20

Μας περνάει για χρυσόψαρα η Μάνδρου...


Ανέλαβε (πάλι) "υπηρεσία". Κι ο Στέλιος Κούλογλου την ξεμπροστιάζει...

Στέλιος Κούλογλου 

Oτι ακολουθεί είναι η πλήρης απομαγνητοφώνηση του διαλόγου μεταξύ της Σίας Κοσιώνη, παρουσιάστριας των ειδήσεων του Σκάι και της Ιωάννας Μάνδρου, ρεπόρτερ του σταθμού για θέματα Δικαιοσύνης. Με μαύρα γράμματα, παρεμβάλλονται οι δικές μου παρατηρήσεις.

Κοσιώνη: Λοιπόν, να...
καλησπερίσουμε εδώ την Ιωάννα Μάνδρου, για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει εδώ, Ιωάννα. Γιατί, πραγματικά, πιστεύω ότι ο κόσμος, από την αρχή έως το τέλος αυτής της υπόθεσης, έχει πάρα πολλά ερωτήματα. Ακόμη και τώρα που βγήκαν αυτά τα χαρτιά και ο συμβιβασμός μεταξύ αμερικανικού Δημοσίου και Novartis. Βλέπουμε από τη μία τη ΝΔ από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν αυτά τα έγγραφα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι μεν λένε ορίστε δεν είχαν βρει οι Αμερικανοί εμπλοκή πολιτικών που λέγατε. Οι δε λένε μα δεν βλέπετε ότι αναφέρετε σε κρατικούς αξιωματούχους του τομέα της Υγείας;

Μάνδρου. Λοιπόν, για να μην χαθούμε στη μετάφραση, θα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, Σία μου. Γιατί, πραγματικά είναι κομφούζιο και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Είναι μια έρευνα φορολογικού τύπου.

Η έρευνα δεν ήταν « φορολογικού τύπου »(sic). Δεν συνομολόγησε πουθενά η Novartis ότι φοροδιέφευγε. Αυτό ήταν παλιά, όταν πιάσανε τον Αλ Καπόνε. Η υπόθεση έχει ποινικό μέρος και η απόφαση, στην οποία έχουν συμφωνήσει αμερικανικές αρχές και Novartis,  περιγράφει μια εγκληματική οργάνωση. Γράφει  ότι δύο στελέχη της Novartis μαζί «με άλλους γνωστούς και αγνώστους, συνειδητά και εσκεμμένα συνενώθηκαν, συνωμότησαν, συνασπίστηκαν » για να δωροδοκήσουν Έλληνα αξιωματούχο και να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση.
Ο συμβιβασμός της Novartis έγινε με βάση τον αμερικανικό νόμο Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), που θεσπίστηκε το 1977 για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Μάνδρου(συνεχίζει).  Ήταν και είναι εισηγμένη η Novartis, μιλάμε για παγκόσμιο κολοσσό, δεν μιλάμε για καμιά εταιρεία της πλάκας, που ελέγχεται από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές αν κάνει αθέμιτες πρακτικές, αν με άλλα λόγια νοθεύει τον ανταγωνισμό και παίρνει μερίδια αγοράς που δεν δικαιούται.
Κοσιώνη. Όπου δραστηριοποιείται.
Μάνδρου. Όπου δραστηριοποιείται. Πολλές χώρες είναι μέσα στην έρευνα. Είμαστε κι εμείς.

Πολλές χώρες; Τρεις ήταν και η Novartis καλείται να πληρώσει για την Ελλάδα τα 310 από τα 350 εκατ $ του συνολικού πρόστιμου, γεγονός για το οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά, όπως και για το τεράστιο, χωρίς προηγούμενο,  ύψος του ποσού.

Μάνδρου Ψάχνουν οι Αμερικανοί ειδικώς δικούς μας πολιτικούς; Όχι. Αυτό προκύπτει και τώρα που θα πω, αλλά έχει προκύψει κι από πολύ καιρό πριν. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, ο κ. Πάιατ, είχε διευκρινίσει από πάρα πολύ καιρό ότι η αμερικάνικη έρευνα δεν αφορά Έλληνες πολιτικούς.

Φυσικά η έρευνα των αμερικανικών αρχών δεν αφορούσε Έλληνες πολιτικούς. Όταν έπεσαν επάνω τους, το FBI έστειλε τα 7 ονόματα στις ελληνικές αρχές να τα ερευνήσουν. Η Novartis είχε δεχθεί εδώ και μήνες να πληρώσει. Όλη η διαπραγμάτευση αφορούσε το σκεπτικό της απόφασης. Αν παραδεχόταν ότι δωροδοκούσε Έλληνες πολιτικούς, θα είχε αποκλειστεί όχι μόνο από τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Κοσιώνη Δεν ψάχνουν αυτό το πράγμα.
Μάνδρου Δεν το ψάχνουν. Θα μου πεις. Δεν το ψάχνανε, αλλά μήπως εκεί που ψάχνανε για τη Novartis πέσανε πάνω σε κανένα έμβασμα, που κάποιος από τους δικούς μας τα ‘χε βάλει στη τσέπη; Λογικό. Όχι. Γιατί; Γιατί, εδώ έγινε μια εξονυχιστική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία έχει κάνει πολλά και διάφορα, αλλά την έκανε την έρευνα, έστω έτσι όπως την έκανε. Κι από τους δέκα πολιτικούς, για τους εφτά έβαλε η ίδια στο αρχείο τους φακέλους.

Εδώ μπερδεύονται οι δύο ανεξάρτητες έρευνες, η αμερικανική και η ελληνική. Αφού όμως η εισαγγελέας διαφθοράς έχει ήδη κατηγορήσει τον ένα (Λοβέρδο) και ερευνά τον άλλο που παθαίνει κάθε τόσο νευρικές κρίσεις, πως δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών;

 Μάνδρου. Επιπλέον, μετά από τη χθεσινή, τον συμβιβασμό που ήρθαν οι Αμερικανοί με τη Novartis, η ελληνική Novartis, το δικό μας το κομμάτι, η θυγατρική εταιρεία, έβγαλε μία ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.
Κοσιώνη. Παραδέχεται, ε, ότι είχε προχωρήσει σε αθέμιτες πρακτικές.
Μάνδρου Πρώτον, παραδέχεται ότι είχε αθέμιτες πρακτικές, δεύτερον πώς τις έκανε αυτές τις πρακτικές, τρίτον με ποιους τις έκανε, με επαγγελματίες Υγείας και τέταρτο και σημαντικότερο ξεκαθαρίζει η ίδια η εταιρεία ότι σε πολιτικούς δεν έδωσε λεφτά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, το έχει ξαναπεί.


Δεν παραδέχεται απλώς ότι  δωροδοκούσε « επαγγελματίες υγείας »(sic). Η απόφαση σημειώνει ότι οι παραπάνω αναφερθέντες 2 συνωμότες-στελέχη της εταιρείας μαζί με άλλους «διέπραξαν διεφθαρμένες πράξεις σε συνέχεια μιας προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης για πληρωμή και εξουσιοδότηση για την παροχή ό,τιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας θα ήταν, όπως και είχαν προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο με σκοπό »να επηρεάσουν  πράξεις και αποφάσεις του ως άνω αλλοδαπού αξιωματούχου υπό την επίσημη ιδιότητά του» και να «επηρεάσει την ξένη(ελληνική) κυβέρνηση».

Κοσιώνη Εντάξει, θα σου πει, όμως, κάποιος ότι δεν θα βγει ποτέ μια εταιρεία να πει ότι έδωσε λεφτά σε πολιτικούς. Εγώ θα σου πω ένα πολύ απλό ερώτημα. Βγαίνει σήμερα η εταιρεία και παραδέχεται τα πάντα, που αφορούν σ’ αυτό το σκέλος εν πάση περιπτώσει τις, των αθέμιτων πρακτικών που ακολουθούσε. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει φτάσει κάπου σε ό,τι αφορά  στη διερεύνηση αυτού του σκέλους του σκανδάλου; Δηλαδή, το συζητάμε τόσα χρόνια. Έχει βρει γιατρούς, δεν ξέρω, γραμματείς και φαρισαίους, εν πάσει περιπτώσει που μπορεί εμπλέκονταν σ’ αυτή την ιστορία;

Μάνδρου. Πρώτα πρώτα, θα ξεκαθαρίσω το ένα σκέλος. Για να το καταλάβουμε. Μια εταιρεία δεν μπορεί σ’ αυτή μετά από έναν τέτοιο συμβιβασμό κι όταν έχει υποστεί τέτοιο έλεγχο να λέει ότι της κατεβαίνει στο κεφάλι. Δηλαδή, δεν μπορεί να λέει ψέματα για τους πολιτικούς, ενώ τους έχει λαδώσει, διότι οι έρευνες αυτές των εταιρειών είναι εσωτερικές έρευνες, είναι αντικειμενικές έρευνες από παγκόσμιους οίκους, και δεν λέει μια εταιρεία το ψέμα. Αυτό δεν υπάρχει! Δεν γί-νε-ται.


Προσέξτε τώρα, τη φράση της απόφασης «όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και πραγμάτων αξίας» πήγαιναν στον ενδιάμεσο αξιωματούχο, που για τους γνωρίζοντες την υπόθεση επίσης φωτογραφίζεται. Δηλαδή τι λέει η απόφαση:  έδωσαν τα χρήματα αλλά δεν ξέρουν αν αυτός o ενδιάμεσος τα κράτησε όλα ή μέρος αυτών για λογαριασμό του ή τα έδωσε όλα ή μέρος τους για να δωροδοκήσει την κυβέρνηση. Σε αυτό δεν παίρνουν θέση, γιατί δεν κάνουν την ανάκριση στην Ελλάδα για πιθανές  ποινικές ευθύνες.

Η Novartis Hellas είναι υπό αμερικανική επιτροπεία για τα επόμενα τρία χρόνια. Στους όρους,  υπάρχει η δέσμευση της Νοvartis ότι στο εξής κανένα στέλεχος, εργαζόμενος, συνεργάτης και όποιος σχετίζεται με την εταιρία, δεν θα προβεί μεταξύ άλλων σε «πολιτικές συνεισφορές », για την « αύξηση της επιρροής».

Κοσιώνη. Μάλιστα.
Μάνδρου Πάμε στο κεφάλαιο τι δεν έκανε η Δικαιοσύνη. Λυπάμαι που το λέω, δεν έκανε και πολλά πράγματα. Έχει κάνει πολύ λίγα με αποτέλεσμα το κομμάτι των γιατρών, των επαγγελματιών Υγείας, γιατί δεν είναι μόνο γιατροί, είναι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτό το κύκλωμα του φαρμάκου, η έρευνα προχώρησε πολύ λίγο.

Λάθος: εκατοντάδες γιατροί και « επαγγελματίες υγείας » έχουν κληθεί από την εισαγγελία διαφθοράς. Αλλά αυτό το λάθος δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που ακολουθεί.

Μάνδρου: Γιατί, έφαγε πολύ χρόνο η δικαιοσύνη να κυνηγάει τους πολιτικούς, για άλλους λόγους, με αποτέλεσμα το κομμάτι αυτό, όταν το θυμήθηκε, που το θυμήθηκε πολύ αργά, μέχρι τώρα έχει κάνει πολύ λίγα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ο Φρουζής, που ήταν ο ισχυρός άντρας της Novartis Ελλάς και έχει κατηγορηθεί γι’ αυτές τις δωροδοκίες, δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα που κουβεντιάζουμε τώρα ‘δω, ποτέ από τις δικαστικές αρχές να πει…

Εδώ μάλλον μας περνάει για χρυσόψαρα. Ο Φρουζής έχει καταθέσει και ξανακαταθέσει, και  ήδη από το 2018 η κυρία Τουλουπάκη του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα!

Κοσιώνη. μα είναι δυνατόν;
 Μάνδρου πήρε; Έδωσε; Τι έκανε αυτός;
Κοσιώνη Μα, είναι δυνατόν;
Μάνδρου. Κι όμως, είναι. Εγώ πιστεύω ότι το γεγονός ότι η έρευνα ξεστράτισε στους πολιτικούς για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, εχάθηκε το πραγματικό σκάνδαλο, και τώρα κυνηγάμε σαν τον σκύλο την ουρά, μπας και μπορέσουμε να πάρουμε και κανένα φράγκο…
 Κοσιώνη Και στο μεταξύ μπορεί να υπάρξουν και παραγραφές γι΄ αυτούς που πραγματικά τα πήραν, έτσι;
Mάνδρου Αυτό είναι το ό,τι χειρότερο. Δηλαδή, να μην βρεθούν ποτέ οι άνθρωποι αυτοί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.
Κοσιώνη. σ’ ευχαριστούμε πολύ.

«Σε ευχαριστούμε πολύ», είναι ίσως η περισσότερη ειλικρινής φράση που ακούστηκε στη συνέντευξη. Μετά από αυτό το φεστιβάλ παραπληροφόρησης, της βγάζεις ένα σποτάκι, κυρία πρόεδρε (της ΕΣΗΕΑ) ή δεν της βγάζεις;


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: