1.6.20

Μετωπική ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ...



  ...στο νομοσχέδιο για την Παιδεία...
Σε πεδίο «μετωπικής σύγκρουσης» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αναμένεται να αναδειχθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισηγείται η υπουργός Νίκη Κεραμεώς, και επιφέρει αλλαγές στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το...
νομοθέτημα ξεκινά να συζητείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κι αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Έως τότε όμως αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Μπορεί το νομοσχέδιο να προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά της «διαγωγής» στα απολυτήρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 'Ομως πολύ δύσκολα η συζήτηση που αναμένεται, θα πάρει «διαγωγή κοσμιοτάτη». Οι τόνοι προδιαγράφονται υψηλοί όχι μόνον γιατί ένα σημαντικό μέρος της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) αντιτίθεται σφόδρα στο νομοθέτημα, αλλά και γιατί έχουν ήδη προηγηθεί εντάσεις.


Σημεία τριβής

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον αρμόδιο για ζητήματα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Ο τελευταίος κατέθεσε στην Βουλή στοιχεία σχετικά με το ότι διέρρευσαν στο διαδίκτυο 2.024 εγγραφές εκπαιδευτικών θέτοντας -για μία ακόμη φορά- θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην τηλε-εκπαίδευση. Η Νίκη Κεραμέως ανταπάντησε λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και τους αποκάλεσε «πρωτοφανές φιάσκο» και «άνευ προηγουμένου κοροϊδία της Εθνικής Αντιπροσωπείας». Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε λέγοντας ότι η υπουργός «αποκρύπτει ότι στα αρχεία υπάρχουν τα ονοματεπώνυμα εκατοντάδων εκπαιδευτικών καθώς και άλλα στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Η Νίκη Κεραμέως και ο Νίκος Φίλης στην Βουλή

Το θέμα της τηλε – εκπαίδευσης είναι ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα άρνηση στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τις παροχή νέων δυνατοτήτων σε συνθήκες πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει η Νίκη Κεραμέως «δεν θέλατε εξ αρχής την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Την πολεμήσατε λυσσαλέα. Αντί να συστρατευθείτε στην εθνική προσπάθεια τους μήνες της κρίσης, τους μήνες της πανδημίας, αντιταχθήκατε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Και όλο ψάχνατε προβλήματα. Λύσεις ποτέ. Μόνο προβλήματα.» Επίσης εγκαλεί την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν είχε δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε σήμερα να είναι δυνατή η τηλε – εκπαίδευση στις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάλι, αφήνονται σαφείς αιχμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του δημοσίου μπορούσε να καλύψει μόνον 500 θέσεις τηλε-εκπαίδευσης. Επισημαίνει ότι πρόκειται για πρόσχημα προκειμένου να εμπλακεί στο πρόγραμμα η εταιρία Cisco η οποία και κατέθεσε δωρεά. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δημόσιες πλατφόρμες εξυπηρέτησαν «1.400.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανέβασαν πάνω από 600.000 μαθήματα και εκπαιδευτικό υλικό.». Επίσης γίνεται λόγος για εσκεμμένη συκοφάντηση του δημόσιου τομέα και προσπάθεια αποθέωσης του ιδιωτικού.

Εκτός από τα θέματα που αφορούν την τηλε-εκπαίδευση στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν και τα ζητήματα της λειτουργίας των σχολείων με όρους πανδημίας. Είτε αυτό αφορά το θέμα των ρυθμίσεων για το πόσοι μαθητές θα υπάρχουν ανά τάξη, είτε την διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Ήδη για τις πανελλαδικές έχει κατατεθεί ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων, όπου μαθητές από την περιφέρεια θα πρέπει να προσέλθουν σε εξεταστικά κέντρα στα αστικά κέντρα.

Βαθιές διαφωνίες

Πέραν όμως από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η ένταση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα ζητήματα παιδείας οφείλεται και σε άλλους λόγους. Πρόκειται για ένα από τα πεδία που καταγράφονται εντονότατες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, ιδίως μάλιστα από την περίοδο της ανάληψης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα της λειτουργίας πρότυπων σχολείων και συνολικά του ζητήματος της αριστείας, που αποτέλεσε αιχμή της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας από το 2016 έως και τις εκλογές του 2019. Σημαντικές όμως διαφωνίες καταγράφθηκαν και κατά την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Εκεί – θυμίζουμε – ο σημερινός πρωθυπουργός είχε ζητήσει ευρεία συναίνεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 προκειμένου να μπορέσουν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μαθητική τσάντα

Η σημερινή υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως ήταν στην μικρή ομάδα των υπουργών που συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ,στις αρχές του χρόνου, προκειμένου η υπουργός να πραγματοποιήσει επαφές με αμερικανικά πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική που ακολουθείται στο υπουργείο Παιδείας, τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και στα θρησκευτικά ζητήματα, θεωρείται ενδεικτική του οπισθοδρομικού χαρακτήρα της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: