...ως μαρτύρων στην Προανακριτική...
Σοβαρά ερωτηματικά διατυπώνονται σχετικά με την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής, να προχωρήσει στην κλήση ως μαρτύρων μη πολιτικών προσώπων που εκτιμά ότι εμπλέκονται στην υπό έλεγχο υπόθεση που αφορά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η...
υπαγωγή ιδιωτών φερόμενων ως συμμετόχων στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής και η διενέργεια απ’ αυτήν οποιασδήποτε ανακριτικής πράξης για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεών τους, όπως ιδίως, αλλά όχι μόνον, η κλήση τους προς εξέταση ως υπόπτων πρέπει να γίνει δεκτό ότι λαμβάνει χώρα καθ’ υπέρβαση αρμοδιότητας και κατά κατάχρηση εξουσίας, αντίκειται στο Σύνταγμα αλλά και στο νόμο και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στον φυσικό δικαστή αλλά και στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Όλα τα ως άνω δε, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν στην απόλυτη και ανεπίδεκτη θεραπείας ακυρότητα της διαδικασίας (διαβάστε αναλυτικά τη νομική μας γνωμάτευση παρακάτω).
Θυμίζουμε ότι μετά την έγκριση της πρότασης 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, πλέον ερευνάται το αν ο πρώην υπουργός, εμπλέκεται στη δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος.
Με βάση αυτό, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισε την κλήση του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, του αρθρογράφου Αλέξανδρου Τάρκα αλλά και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου. Οι τρεις κλήθηκαν να εξεταστούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ακολουθούνταν η τακτική της διαρροής δημοσιευμάτων και στη συνέχεια η άσκηση πιέσεων προς εισαγγελείς ώστε να διενεργήσουν έρευνα με βάση τα δημοσιεύματα. Η κλήση βασίζεται σε μαρτυρίες όπως αυτές του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, της εισαγγελέως Ελένης Ράϊκου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Παρ'όλα αυτά αξίζει να επισημανθεί ότι ενώ είχαν καθορισθεί για την τρέχουσα εβδομάδα συγκεκριμένες ημερομηνίες κατάθεσης, τελικά η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε να αφήσει το θέμα μετέωρο. Κυρίως επειδή για το ζήτημα αυτό αναμένεται να υπάρξει εκτίμηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Η Επιστημονική Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει μετά από πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή ήταν ο εξής:
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ:
«Επειδή, κύριε Πρόεδρε, για δεύτερη φορά κατάπληκτος ως νομικός που ασχολούμαι με την ποινική δικηγορία ξανακούω από τη Ν.Δ. ότι καλώς καλούνται μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι, σε μία Επιτροπή της Βουλής που διεξάγει προκαταρκτική εξέταση.
... Έχουμε ετοιμάσει ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ένα υπόμνημα-ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με όλα τα αποκλειστικώς νομικά επιχειρήματα που απορρέουν από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας...»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ:
«Κύριε Πρόεδρε, η θέση της Πλειοψηφίας που είχε εκφραστεί είναι η εξής: Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι μπορούν να εξεταστούν όσοι αναφέρονται ως συνεργοί».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):
«Επομένως, αν δεν κάνω λάθος καταλήγουμε ομόφωνα στο ότι θα ενημερώσουμε τους συνηγόρους των τριών ότι δεν ισχύουν οι προθεσμίες για τις οποίες τους έχουμε κλητεύσει, έως ότου λάβουμε την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής».
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις το Vouliwatch.gr παίρνει την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει νομική γνωμάτευση για το ζήτημα αυτό:
Διαβάστε αναλυτικά γιατί είναι παράνομη η κλήτευση των μαρτύρων αυτών εδώ...
πηγη Vouliwatch.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου