6.6.20

Διπλωματική ένταση Τσεχίας-Ρωσίας...


... με fake news για δολοφονίες, πράκτορες και απελάσεις...
Οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας ανακάλυψαν ότι διπλωμάτης από τη Ρωσική πρεσβεία διέδιδε ψευδείς πληροφορίες ότι Ρώσος πληρωμένος δολοφόνος βρίσκεται στη χώρα με στόχο να σκοτώσει τον...
δήμαρχο της Πράγας, υποστήριξε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Μπάμπις δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι «η όλη υπόθεση ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα. Ένας από αυτούς έστειλε στις δικές μας υπηρεσίες αντικατασκοπείας ψεύτικες πληροφορίες για σχεδιαζόμενη επίθεση κατά Τσέχων πολιτικών».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το περιστατικό εμπλέκει ακόμη περισσότερο τις ρωσο-τσεχικές σχέσεις και οι αρχές της χώρας του έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, απελαύνοντας τους δύο διπλωμάτες.


«Θέλουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά είμαστε κράτος κυρίαρχο και τέτοιες ενέργειες στην επικράτειά μας είναι απαράδεκτες» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατασκευασμένη πρόκληση και τις απελάσεις ως εχθρική κίνηση που δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά στην απόφαση της Πράγας να απελάσει τους δύο υπάλληλους της ρωσικής πρεσβείας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας ήρθε στην επικαιρότητα τον Απρίλιο, όταν το τσέχικο περιοδικό Respekt μετέδωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας υποπτεύονται ότι δύο Ρώσοι έχουν φτάσει την Πράγα με διπλωματικό διαβατήριο και σχεδιάζουν να δηλητηριάσουν τον δήμαρχο της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ και ακόμη έναν δήμαρχο περιοχής της πρωτεύουσας, τον Οντρέι Κόλαρ. Η ουσία που θα χρησιμοποιούσαν είναι η διαβόητη ρικίνη, για τη χρήση της οποίας έχει κατηγορηθεί πολλάκις η Μόσχα.

Το ρεπορτάζ ήταν βασισμένο σε ανώνυμες πηγές με το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας να επιβεβαιώνει μόνο ότι ένας Ρώσος διπλωμάτης αφίχθη στη χώρα τον Μάρτιο.

Τότε η ρωσική πρεσβεία διαμαρτυρήθηκε χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ότι είναι απαράδεκτο για ένα ξένο κράτος να αμφισβητεί βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του Τύπου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε γελοίο τον ισχυρισμό ότι οι τσεχικές αρχές εντόπισαν έναν Ρώσο να μεταφέρει ρικίνη και του επέτρεψαν να περάσει τα σύνορα.

Οι δύο δήμαρχοι, αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής Ρεπόριγιε, Πάβελ Νοβότνι, απέκτησαν από τότε αστυνομική προστασία.

Κι εάν αναρωτιέστε πως στην πορεία της υπόθεσης… προστέθηκε και τρίτος δήμαρχος ως ύποπτο θύμα, για αυτό οφείλεται ο Οντρέι Κόλαρ, ο οποίος ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι έχουν στο στόχαστο και τον Πάβελ Νοβότνι. Και οι τρεις τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε περιστατικά που έχουν εξοργίσει τη Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο πλατεία της Πράγας μπροστά από την ρωσική πρεσβεία μετονομάστηκε σε Μπόρις Νέμτσοφ προς τιμή του δολοφονημένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, με τον Χριμπ να κάνει τα αποκαλυπτήρια.

Τον Απρίλιο ο Κόλαρ απομάκρυνε από τον δήμο του ένα άγαλμα του σοβιετικού στρατηγού του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνεφ, οι στρατιώτες του οποίου ολοκλήρωσαν την απελευθέρωση της Πράγας από τους Ναζί. Η απομάκρυνση του αγάλματος είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Ρωσία, με τη Μόσχα να απαντά οργισμένα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υποβάθμισης της ρωσικής συμμετοχής στη νίκη επί των Ναζί.

Τέλος, ο Νοβότνι προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας με τα σχέδιά του να χρίσει ένα μνημείο για το στράτευμα του Αντρέι Βλασόφ. Περισσότεροι από 300 στρατιώτες πέθαναν όταν βοήθησαν στην τσεχική εξέγερση κατά των Ναζί και βοήθησαν στην απελευθέρωση της Πράγας. Ο ρόλος τους, όμως, για τη Ρωσία είναι αμφιλεγόμενος, καθώς σε άλλη στιγμή του πολέμου είχαν πολεμήσει κατά του Κόκκινου Στρατού και στο πλευρό των Γερμανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: