7.6.20

Νότης Μαρτάκης: Η Αττική κρατά την τουριστική οικονομία της Ελλάδας...




 ...στα χέρια της...
Tην δικια του άποψη για την νέα τουριστική πραγματικότητα μετά την πανδημία, υποστηρίζει ο Σύμβουλος Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών Νοτης Μαρτακης, τονίζοντας παράλληλα γιατί η Αττική είναι η καρδιά της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας .

Ποιες είναι οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής?

Η Αθήνα και η Αττική συγκεντρώνουν...
σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας και περιλαμβάνουν το σύνολο περίπου του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Με την έννοια αυτή ο επισκέπτης της Αττικής μπορεί να γνωρίσει όσα σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει.

Κατά μια έννοια η Αττική μοιάζει με ένα νησί αφού σχεδόν σε όλη την έκταση της περιβάλλεται με παράλια. Άν κρίνει κανείς την δομή της μπορεί να φανταστεί ένα νησιωτικό προορισμό με πρωτεύουσα (Αθήνα), με παραλιακές πόλεις και με ενδοχώρα. Κάθε κομμάτι της Αττικής γης, έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον επισκέπτη. Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού διαθέτει αεροδρόμιο (Ελευθέριος Βενιζέλος) για το επιβατικό κοινό αλλά και εφεδρικά για ιδιωτικά (εκπαιδευτικά μόνο) αεροσκάφη (Τατόι, Μαραθώνας). Επίσης διαθέτει τρία λιμάνια (Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο) για ακτοπλοϊκές συνδέσεις και κρουαζιέρες, καθώς και 11 θαλάσσιες μαρίνες για yachting και θαλάσσιο τουρισμό. Το μετρό, το τραμ, και τα λεωφορεία παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, ενώ ο προαστιακός δίνει την δυνατότητα προσέγγισης και σε εκτός Αττικής περιοχές (Κόρινθος, Χαλκίδα κλπ.).

Υπάρχουν περιθώρια  περαιτέρω ανάπτυξης?

Φυσικά. Οι δυνατότητες της Αττικής συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας είναι απεριόριστες και έχουν περιθώρια ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου δεδομένου του εύρους των θεματικών μορφών που προσφέρει η περιοχή, από συνέδρια και επιχειρηματικές συναντήσεις μέχρι αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά και αθλητικά ενδιαφέροντα που μπορούν να πλαισιώσουν οποιοδήποτε λόγο επίσκεψης είτε είναι για επαγγελματικούς λόγους είτε για διακοπές. Η φυσιολατρία περιλαμβανομένου του περιπατητικού τουρισμού, ο τουρισμός υγείας, ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός και φυσικά η ψυχαγωγία και το shopping συμπληρώνουν την εικόνα του προορισμού.

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει από άλλους προορισμούς?

Σε επίπεδο ανταγωνισμού η Αθήνα και η Αττική γενικότερα λόγω όλων αυτών των πλεονεκτημάτων βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων μεγάλων πόλεων η και πρωτευουσών του εξωτερικού που συνήθως πέρα από τον αστικό τους χαρακτήρα δεν διαθέτουν τόσα πλεονεκτήματα σε επίπεδο ενδιαφερόντων.

Διαχρονικά, ωστόσο, στερήθηκε συγκεκριμένης ταυτότητας σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις (π.χ. Λονδίνο Business, Ρώμη shopping, Μιλάνο μόδα, Φραγκφούρτη Τραπεζικό Κέντρο κλπ.). Και αυτό, γιατί προβλήθηκε γεωγραφικά και σπασμωδικά, στα πλαίσια των διοικητικών ορίων κάθε Δήμο, σε αντίθεση με την ενοποίηση των θεματικών ενοτήτων πού κατά την γνώμη μας θα έδιναν την διάσταση της ποικιλομορφίας του τουριστικού προϊόντος.


Με τα σημερινά δεδομένα που προκάλεσε η πανδημία, ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις για να σωθεί, κατά το δυνατόν η εφετινή περίοδος στην Αττική και στην Ελλάδα, γενικότερα?

Την κατεύθυνση την δίνουν τα ίδια τα γεγονότα. Και τα γεγονότα λένε ότι η ταχύτερη, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ανάκαμψη της ελληνικής τουριστικής αγοράς, έναντι του ανταγωνισμού , η ενδεχόμενη απορρόφηση μέρους του διακινούμενου πλήθους που είχε ως αρχικό προορισμό διακοπών άλλες χώρες και η ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού από το φόβο μετάδοσης της ασθένειας σε τρίτες χώρες, αποτελούν σε αυτό το ζοφερό τοπίο που έχει δημιουργηθεί βάσιμες προοπτικές για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.
Η Ελλάδα , τουλάχιστον με τα σημερινά  δεδομένα, βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι της Ιταλίας και  Ισπανίας, πράγμα που σημαίνει ότι μας δίνει ένα προνομιακό περιθώριο  στο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσδοκάμε οφέλη από τις παραδοσιακές αγορές ακόμα και τους μεμονωμένους πελάτες που  έχουν γνωρίσει  την Αθήνα και την Αττική, γιατί καταρχήν οφείλουμε να βασιστούμε σε  αυτούς πριν αποφασίσουμε να στραφούμε στους επισκέπτες που είχαν ως  αρχικό προορισμό άλλες χώρες. Και είμαι βέβαιος ότι η Αττική θα καταφέρει σύντομα να κερδίσει το χαμένο έδαφος με την έμφαση που, έγκαιρα, έδωσε η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, όπως και στον αντίστοιχο συνεδριακό και επιχειρηματικό που, μαζί με τον πολιτιστικό, μπορούν να αποτελέσουν βασικά στοιχεία του τουριστικού προϊόντος της περιοχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: