19.5.20

O «Άλλος Άνθρωπος» ενόχλησε τον Δήμο Αθήναιων;...


Ποια είναι η διαφορά της φιλανθρωπίας από την αλληλεγγύη; Ακόμη και αν γνωρίζουμε, ή αισθανόμαστε την απάντηση, δύσκολα θα την συνοψίζαμε με τον ευφυώς σαφή τρόπο του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου: «Η φιλανθρωπία είναι κάθετη: Έχω, βλέπω κάποιον, τον λυπάμαι. Οίκτος δηλαδή. Η αλληλεγύη είναι οριζόντια.».

Τον...
παραπάνω «ορισμό», ο Κ. Πολυχρονόπουλος τον σμίλεψε στον δρόμο. Κυριολεκτικά. Διότι είναι ο άνθρωπος πίσω από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».


Ποιος «άλλος» δηλαδή... Για εμάς και τους διπλανούς μας πρόκειται ουσιστικά.


Ο Κ. Πολυχρονόπουλος είναι η «ψυχή» μιας δράσης - τέκνο της ανάγκης που γέννησε η προηγούμενη κρίση και που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ήρθε για να αντισταθεί και στα χειρότερα που έρχονται.

Αν νομίζετε ότι η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι απλά ένας είδος «Στρατού Σωτηρίας» κατά τα αμερικανικά πρότυπα, κάνετε λάθος. Είναι εντελώς διαφορετική και μακράν πολύπλευρη. Είναι μια δράση αλληλεγγύης που ξεκινά από την τροφή, για να φτάσει στις πιο βαθιές ανθρώπινες ανάγκες, για δημιουργία και αγωγή ψυχής, αυτές. δηλαδή, που συντρίβονται στην καθημερινότητα ενός απάνθρωπου συστήματος.

Και αν νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω θα αρκούσαν τουλάχιστον για να την αφήσουν ήσυχη να δημιουργεί, πάλι κάνετε λάθος. Διότι ο Δήμος Αθηναίων, αντί να συνδράμει, δημιουργεί εμπόδια και απειλεί με πρόστιμα.



Αυτό συνέβη στις 8 Μάη. Και με αφορμή αυτό αναζητήσαμε τον Κ. Πολυχρονόπουλο, να μας μιλήσει για την όμορφη αυτή δράση και την περιπέτειά της.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: