17.5.20

Ενας... governor στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας...


Ο κ. διοικητής αξιολογεί ως πρωτεύον συστατικό της δράσης της νέας Αρχής τον τομέα «επικοινωνία», μη αντιλαμβανόμενος τις παραβιάσεις στα δικαιώματα των πολιτών. Το είδαμε και το βλέπουμε αυτό σε «θορυβώδεις» δράσεις της ΕΑΔ που συνοδεύονται από βαρυσήμαντες ανακοινώσεις και κάμερες.
Μπορεί ο...
εξαίρετος γνώστης της αγγλικής γλώσσας και σημερινός διοικητής της μίας και μόνης αρχής ελέγχου της Διαφθοράς, Αγγελος Μπίνης, να την χρησιμοποιεί πολύ συχνά στις ομιλίες του, αλλά οφείλουμε εδώ να παρατηρήσουμε ότι η μετάφραση στα αγγλικά της ιδιότητας του διοικητή μιας υπηρεσίας δεν είναι ποτέ governor, μπορεί να είναι director, head, ακόμη και president, ενώ για τον στρατό commander.



Αντίθετα ο όρος governor που επέλεξε παραπέμπει κυρίως σε κυβερνήτη, θέση την οποία προς το παρόν δεν κατέχει ο κ. Μπίνης. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο κ. διοικητής αξιολογεί ως πρωτεύον συστατικό της δράσης της νέας Αρχής τον τομέα «επικοινωνία», μη αντιλαμβανόμενος τις παραβιάσεις στα δικαιώματα των πολιτών. Το είδαμε και το βλέπουμε αυτό σε «θορυβώδεις» δράσεις της ΕΑΔ που συνοδεύονται από βαρυσήμαντες ανακοινώσεις και κάμερες. Είδαμε βίντεο με πολίτες ή καταστηματάρχες να απολογούνται σε επιθεωρητές της ΕΑΔ μπροστά στις κάμερες επειδή κάπνισαν ή επειδή είχαν λάθος χαρτάκι για μετακίνηση!

Ο επικεφαλής της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), στενός φίλος και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη, Αγγελος Μπίνης, διορίστηκε με τη θετική ψήφο μόνο της Ν.Δ. Ο ίδιος ήταν επιθεωρητής μέχρι που επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 αποσπάστηκε ως υπάλληλος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2015, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος-αναλυτής στην προώθηση προγραμμάτων του ΟΟΣΑ. Ισως αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αντίθετα με την έως τώρα πάγια αποστολή των ειδικών επιθεωρητών να ασκούν ανακριτικό έργο σε εξωτερικούς ελέγχους για τη διαφθορά στο Δημόσιο, ο κ. Μπίνης έχει δώσει ανεξήγητα (;) μεγάλη έμφαση στους εσωτερικούς ελέγχους (ελέγχους διαδικασιών και όχι διαφθοράς) των επιθεωρητών.


Κατάρτιση με το αζημίωτο στους εσωτερικούς ελεγκτές

Ο αγγ. Μπίνης είναι μέλος του ελληνικού ιδιωτικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών - ΙΕΕ («Καθημερινή» 28.8.2019) και μέλος της συντακτικής ομάδας της περιοδικής έκδοσης του ΙΕΕ (https://www.hiia.gr/images/pgallery/Newsletters/T30_June2017.pdf). Το ιδιωτικό ΙΕΕ είναι ένα διαπιστευμένο κέντρο για την παροχή πιστοποίησης εσωτερικών ελεγκτών Certified Internal Auditor, CIA (ιδιαίτερα για στελέχη ιδιωτικών εταιρειών και φορέων, αλλά και του Δημοσίου) έπειτα από παρακολούθηση ειδικού σεμιναρίου και καταβολής διδάκτρων 1.200 ευρώ. Το ΙΕΕ παρέχει σεμινάρια και επακόλουθη πιστοποίηση και για άλλους τίτλους πέραν του CIA, με αντίστοιχη καταβολή διδάκτρων.



Ανάμεσα στους συντελεστές της εκδοτικής ομάδας του ΙΕΕ παρουσιάζεται και ο κ. Μπίνης, ο οποίος «εργάζεται από το 2015 στον ΟΟΣΑ ως portfolio manager σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και διαφθοράς».

Από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές στους έμπειρους και ειδικευμένους επιθεωρητές των ελεγκτικών μηχανισμών που συνενώθηκαν ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τις διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως αυτές που παρέχονται από τα σεμινάρια του ΙΕΕ. Με δυο λόγια, στην ουσία προέτρεψε τους επιθεωρητές του Δημοσίου να πιστοποιηθούν ως εσωτερικοί ελεγκτές. Εκεί που οι επιθεωρητές, στα πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν σε οποιονδήποτε φορέα, ελέγχουν και τις διαδικασίες του εσωτερικού ελέγχου, εάν υφίστανται και εάν έχουν ακολουθηθεί, ελέγχοντας στην ουσία και τον εσωτερικό ελεγκτή, καλούνται τώρα να πιστοποιηθούν οι ίδιοι ως... ελεγχόμενοι!

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο των Δημήτρη Τερζή και Αντας Ψαρρά, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: