20.5.20

Eμβόλιο μόνο για πλούσιους...

 Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να αφορά (και να απειλεί) ολόκληρη την ανθρωπότητα, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) την προστασία της πατέντας για το ποθητό εμβόλιο.

Οι...
παραπάνω ενέργειες του Τραμπ έρχονται μια μέρα μετά την είδηση ότι ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 που κατασκευάστηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Inc, παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα σε μια μικρή ομάδα υγιών εθελοντών.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ απέρριψαν τη διατύπωση που υπήρχε σε σχετικό ψήφισμα του ΠΟΥ που υποστηρίζει τα δικαιώματα των φτωχών χωρών να αγνοούν τις πατέντες ευρεσιτεχνίας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλιο ή θεραπεία Covid-19. Σημειώνεται πως πολλές φτωχές χώρες, ειδικά από την Αφρική, αγωνιούν για το εάν θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο και για το εάν θα μπορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να το παράξουν και να το διαθέσουν σε χαμηλές τιμές.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη σημασία της πρόσβασης σε προσιτά, ασφαλή, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικά προϊόντα υγείας και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η πνευματική ιδιοκτησία ως κίνητρο για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων ιατρικών προϊόντων», δήλωσαν οι ΗΠΑ αναφερόμενες στο εν λόγω ψήφισμα του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως «ωστόσο, όπως συντάσσεται επί του παρόντος, στέλνεται ένα λανθασμένο μήνυμα προς τους καινοτόμους (σ.σ.: όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες) που θα είναι απαραίτητοι για τις λύσεις που χρειάζεται ολόκληρος ο κόσμος».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε πως «το εμβόλιο δεν είναι μόνο για τους πλούσιους», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Τραμπ. «Το εμβόλιο πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους ανθρώπους... Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου μόνο οι πλούσιοι, μόνο οι προνομιούχοι μπορούν να πάρουν το εμβόλιο επειδή μια εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα και δεν μπορεί να παράγει αρκετά για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουόμο.

«Αποχωρούμε από τον ΠΟΥ, εκτός εάν...»
Οι παραπάνω ενέργειες των ΗΠΑ έρχονται μετά την απειλή Τραμπ πως η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ και θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό, εκτός εάν ο τελευταίος αποδείξει την «ανεξαρτησία» του από την Κίνα.

Η ενέργεια αυτή μεταφράζεται ως μια κλιμάκωση των προσπαθειών του Τραμπ να κατηγορήσει το Πεκίνο για την πανδημία του κορονοϊού.

Σε σχετική επιστολή, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν μόνιμα τη χρηματοδότηση στον διεθνή οργανισμό εάν αυτός δεν «δεσμευτεί για σημαντικές ουσιαστικές βελτιώσεις τις επόμενες 30 ημέρες».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά. Οφείλουν να είναι πολύ πιο δίκαιοι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμπλακούμε μαζί τους άλλο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Καρίσα Ετιέν αναφέρθηκε σήμερα στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός και σημείωσε πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

«Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με όλους τους συμμάχους μας», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων η Ετιέν. Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και αναφέρθηκε στην πάνω από έναν αιώνα συνεργασία. «Αυτή η αμοιβαία συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στη μελλοντική μας συνεργασία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: