17.5.20

Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον Covid-19 στις φυλακές...


Στην άρση των μέτρων περιορισμού εξαιτίας του νέου κορονοϊού στις φυλακές που ασφυκτιούν προχωράει από αύριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Λόγω της...
πανδημίας το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκε η απελευθέρωση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένους όρους, περίπου 1.000 κρατουμένων με πολύ ελαφριές παραβάσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο.

Από την πλευρά της, η γ.γ. Σοφία Νικολάου υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως «μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού σε κανένα κατάστημα κράτησης της χώρας» και εκτίμησε μάλιστα ότι «με τα μέτρα που έχουν ληφθεί πιστεύουμε πως δεν θα υπάρξουν».


Σύμφωνα με την ίδια, από αύριο θα επιτρέπονται:

Κατ΄ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας.
Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια, η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού, οι άδειες του προσωπικού.
Η λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων, των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, των ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Καταστημάτων Κράτησης και του Ι.Α.Α. Βόλου.
«Τιμωρητική» φυλακή
Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα του νέου Καταστήματος Κράτησης Δράμας, που παραδίδεται επίσημα στις 4 Ιουνίου και η λειτουργία της τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο ανοίγει το δρόμο και για την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, η οποία έρχεται ως συνέχεια των φυλακών Γ΄ Τύπου και εκτιμάται ότι θα ανοίξει με τη νέα της μορφή περίπου 15 μέρες μετά.

Εκεί θα κρατούνται κυρίως κρατούμενοι που έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε άλλο κατάστημα κράτησης, καθώς και καταδικασμένοι για πολύ βαριά εγκλήματα και τρομοκρατία.

Θα πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα «τιμωρητικό» κατάστημα κράτησης, με κελιά των ενός ή δύο ατόμων, με περιορισμένα επισκεπτήρια, με συνεχείς ελέγχους κρατουμένων και με ισχυρή φρούρηση και από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρωθούν οι εργασίες για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν απόλυτη αποκοπή των κρατουμένων από το εξωτερικό περιβάλλον και θα αποτρέπουν τυχόν απόπειρα απόδρασης με κάμερες παντού, αντι- drone συστήματα, πύλες εισόδου με ανιχνευτές ακτίνων και συσκευές εντοπισμού και αδρανοποίησης κινητών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: