20.5.20

«Όχι» από έρευνα σε ομαδικά προγράμματα αερόβιας...


Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια...
Καθώς μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το άνοιγμα των γυμναστηρίων στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες μια νοτιοκορεατική έρευνα έρχεται να φρενάρει όσους και όσες προτιμούν τα...
αερόβια προγράμματα στο γυμναστήριο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντανκούκ και του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ντανκούκ της πόλης Τσεονάν, τα έντονα χορευτικά αεροβικά προγράμματα – που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως στις γυναίκες- μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού από ένα φορέα στους γύρω του.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι μικρές κλειστές αίθουσες (έως 60 τετραγωνικών μέτρων) αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση της Covid-19. «Η υγρή θερμή ατμόσφαιρα στο γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την ταραγμένη ροή του αέρα που προκαλείται από την έντονη φυσική άσκηση, μπορεί να διευκολύνει την πυκνότερη μετάδοση των σταγονιδίων», αναφέρουν οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές.


Ο κίνδυνος, από την άλλη, φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος με άλλα λιγότερο έντονα προγράμματα, όπως γιόγκα και πιλάτες.

Τονίζουν επίσης ότι φαίνεται να παίζει ρόλο και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτά τα προγράμματα διάρκειας σχεδόν μιας ώρας (συνήθως 50 λεπτών). Οι «τάξεις» των πέντε έως 22 ατόμων καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μικρές τάξεις έως πέντε ατόμων.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ένας εκπαιδευτής μολυσμένος με κορονοϊό, ο οποίος έκανε προγράμματα γιόγκα και πιλάτες σε ομάδες των επτά έως οκτώ ατόμων, δεν μετέδωσε σε κανένα την Covid-19.

Πιθανό να ανοίξουν νωρίτερα τα γυμναστήρια
Τα γυμναστήρια της χώρας είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, παραμένοντας κλειστά από τα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο, με δηλώσεις του στο insider.gr o Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, Δώρος Κλεοβούλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία του κλάδου, που απασχολεί περίπου 42.000 εργαζόμενους, να γίνει νωρίτερα.

«Ο υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα βρίσκεται πλέον στον πρωθυπουργό προκειμένου τα γυμναστήρια να ανοίξουν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό», είπε αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψ που είχε η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: