19.5.20

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό...


Μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τον τουρισμό με την κυβέρνηση να επιχειρεί να καθησυχάσει επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου που αναμένεται να βιώσουν μια δύσκολη σεζόν.

«Σκοπός μας είναι...
ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί. Θα είναι, λοιπόν, ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, λιγότερη αβεβαιότητα» τόνισε (ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προσπαθώντας να δώσει μια αισιόδοξη νότα την ώρα που τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν καθώς ο τουριστικός κλάδος αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Με τον πρωθυπουργό να προετοιμάζει (αύριο, Τετάρτη) νέο τηλεοπτικό μήνυμα για την οικονομία σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και τα εργασιακά, ο Στέλιος Πέτσας περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που «θα μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση».

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης «που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος».
Οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης «που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία».
Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου και «έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα ''μπούνε μέσα''».
Για τους τελευταίος, ο Στ. Πέτσας, είπε πως «θα δουν ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό».

Ο φόβος της ανεργίας


© Graphixchon | Dreamstime.com

Η έκρηξη της ανεργίας τρομάζει την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύσεις ποντάροντας καταρχήν στη «θετική ψυχολογία» όμως το δίμηνο lockdown έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις οικονομίες σχεδόν όλων των χωρών με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού», ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος κρατώντας χαμηλά τον πήχη.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε επίσης πως οι συστάσεις που δίνουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί tour operators είναι προς την κατεύθυνση να επιλεγούν μέρη με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεταξύ αυτών «φιγουράρει και η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις» και επικαλέστηκε το άνοιγμα της Ακρόπολης και της μιντιακής προβολής που είχε για να δώσει το σύνθημα της επανεκκίνησης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία


© Golden Shark Shark | Dreamstime.com

Φρόντισε πάντως να κρατήσει μικρό καλάθι: «Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό που θα είναι βασικό, για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε για τον Τουρισμό, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο. Αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, τότε ναι θα μας εκπλήξει ευχάριστα ο Τουρισμός».

Όσον αφορά τις διακρατικές συμφωνίες, είπε πως υπάρχουν επαφές με χώρες της Ευρώπης και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε την προσδοκία ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει μία ικανοποιητική λύση, χωρίς διμερείς συμφωνίες ενώ για τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες, τόνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες συζητήσεις με αρκετές από αυτές φέρνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: