8.5.20

Ο καβγάς για... τα τραπεζοκαθίσματα...


Την εμπορευματοποίηση της πλατείας επιδιώκει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής...
Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του δημάρχου της Αγίας Παρασκευής, που έφεραν την Τρίτη τα ΜΑΤ στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, κατάφεραν με την αποφασιστική τους στάση να σπάσουν τις τελευταίες δυο μέρες κάτοικοι όλων των ηλικιών, μέλη αριστερών οργανώσεων και...
συλλογικοτήτων μαζί με δημοτικούς συμβούλους διαφορετικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Χθες, η επί δυο μέρες περικυκλωμένη από δυνάμεις καταστολής πλατεία ήταν άδεια όλη τη μέρα από αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν το βράδυ ζητώντας από όσους ήταν εκεί να αποχωρήσουν.

Ο κόσμος, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, προσπαθούσε στο μέτρο του εφικτού να τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις, σε μια εικόνα που απείχε πολύ από την περί του αντιθέτου προπαγάνδα πολλών ΜΜΕ, τα οποία έφτασαν στο σημείο να στοχοποιήσουν τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης «Φυσάει Κόντρα», Μελίνα Αλεφαντή, γράφοντας ότι δήθεν «το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποκίνησε διαμαρτυρίες και υπαίθρια πάρτι που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» («Παραπολιτικά», The Toc). Στην πραγματικότητα, βέβαια, κανένα πάρτι και καμία οργανωμένη συγκέντρωση δεν πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη πλατεία, όπου τη δεύτερη μέρα άρσης των μέτρων μαζεύτηκαν το πολύ 200 άτομα, ενώ κατά μέσον όρο ένα βράδυ με καλό καιρό στην περιοχή μαζεύονται εκεί περί τα 1.000 άτομα.


«Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν τυχαία. Επικαλέστηκαν γεγονότα που δεν έγιναν για να δικαιολογήσουν τη βία και την καταστολή σε μια πλατεία, που η βασική διαφοροποίησή της με την κάτω πλατεία της Αγίας Παρασκευής είναι πως δεν έχει καθόλου τραπεζοκαθίσματα, τα οποία επιθυμούσε διακαώς η σημερινή δημοτική αρχή» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Παγκαλιά από την παράταξη «Φυσάει Κόντρα», υπογραμμίζοντας πως σε «κάθε περίπτωση θεωρούμε αναγκαίο ο καθένας μας να τηρεί τα μέτρα κοινωνικής απόστασης».

Μαζικός χώρος

Σε καίρια ανακοίνωσή της η παράταξη θυμίζει: «Ξέρουμε πως όταν καίγονταν μαγαζιά για τον πόλεμο της νύχτας δεν φώναζαν τα ΜΑΤ, ούτε έλεγαν να φέρουν μπουλντόζες στην πλατεία. H παρούσα διοίκηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της για εμπορική αξιοποίηση της πλατείας. Τα τελευταία χρόνια, όλες σχεδόν οι δυνάμεις συζητούν για την πάνω πλατεία ως “πρόβλημα”, ξεχνώντας ότι αποτελεί τον πιο μαζικό δημόσιο χώρο της πόλης, με τεράστια προσέλευση νέων Αγιοπαρασκευιωτών και ανθρώπων από άλλες περιοχές που οι δικές τους πλατείες ίσως δεν έχουν ελεύθερο χώρο».

Ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς χθες σε τηλεοπτικές παρεμβάσεις (ΣΚΑΪ) επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως κυνηγημένο από αριστεριστές. Ο ίδιος, που πρόσφατα ισχυριζόταν δημοσίως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ιών από τη θεία κοινωνία, χθες έκανε λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές λίγων ατόμων, τις πιθανές συνέπειες των οποίων θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι. Ο δήμος μας θα κινδυνεύσει να τεθεί σε καραντίνα με ανυπολόγιστο οικονομικό αντίκτυπο». Πάντως από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνεται πως η δημοτική αρχή εισηγήθηκε το lockdown της συγκεκριμένης πλατείας τα βράδια.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας: «επαφίεται στον κάθε Δήμο, όταν βλέπει σε συγκεκριμένους χώρους να υπάρχει κάποια καταστρατήγηση των κανόνων και των συστάσεων, να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε στην Αγία Παρασκευή, και να ζητάει και τη συνδρομή της κυβέρνησης».

«Ταύρος εν υαλοπωλείω»

Σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος έκανε λόγο για έναν δήμαρχο «ο οποίος μπήκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στην πλατεία καλώντας τα ΜΑΤ. Δυσφημεί μια ολόκληρη περιοχή με τις γελοιότητες περί διακίνησης ναρκωτικών σε μια πλατεία όπου κάθε καλοκαίρι έχουμε κάθε βράδυ πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καμία σχέση με ναρκωτικά. Ασφαλώς πρέπει να προσέξουμε το φαινόμενο των συναθροίσεων, αλλά όχι με ΜΑΤ και καταστολή, με πρόληψη, ενημέρωση και περιφρούρηση των χώρων».

Καταστηματάρχες στο στόχαστρο για να ελαττωθεί ο κόσμος στις πλατείες

Αύξηση των περιπολιών με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό καταστημάτων που πουλάνε κοκτέιλ και ποτά για να επιβληθεί στον ιδιοκτήτη τους το προβλεπόμενο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρόστιμο των 5.000 ευρώ είναι ουσιαστικά το μόνο μέτρο που θα ακολουθήσουν οι αστυνομικές αρχές, ώστε να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις στις πλατείες της χώρας. Αξιωματούχοι τόσο της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας όσο και της Αστυνομίας εξέταζαν σειρά σεναρίων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο και αποτελεσματικό μέτρο.

Δεν είναι δυνατόν να διατεθεί σε όλες τις πλατείες όπου πιθανώς θα συγκεντρωθεί κόσμος ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, μας ανέφεραν αξιωματούχοι, ούτε μπορούν οι αστυνομικοί να σπεύδουν σε αυτές με κλούβες και να αρχίζουν τις συλλήψεις σε ένα ειρηνικό πλήθος, όταν στη χειρότερη περίπτωση αυτό που τους επιτρέπεται από τον νόμο είναι η βεβαίωση και επιβολή διοικητικού προστίμου. Για να χρησιμοποιηθούν ΜΑΤ θα πρέπει να διαπράττεται ποινικό αδίκημα και ως τέτοιο στην ΠΝΠ αντιμετωπίζεται η παράβαση που κάνουν οι καταστηματάρχες κι όχι ο κόσμος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πέσει το βάρος στον εντοπισμό όσων ιδιοκτητών μαγαζιών παρανομούν με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες συγκέντρωσης κόσμου.

Υπάρχουν βέβαια σκέψεις να μπουν περιμετρικά στις πλατείες πλαστικές κορδέλες, αλλά αυτό δεν θεωρείται ότι είναι μέτρο ικανό να αποτρέψει τη συγκέντρωση κόσμου. Ετσι αποφασίστηκε οι αξιωματούχοι να παρακολουθούν το φαινόμενο και να ενημερώνουν τις ηγεσίες της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο μεταξύ και προκειμένου να υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης θα σχηματιστούν ειδικές αστυνομικές ομάδες έγκαιρου εντοπισμού συγκεντρώσεων και όταν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα στέλνονται στην περιοχή δυνάμεις για τον εντοπισμό και σύλληψη όσων καταστηματαρχών παρανομούν.

Κάτι αντίστοιχο εξάλλου έγινε την Τρίτη στο γνωστό καφέ-εστιατόριο «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι, που ήταν ανοιχτό, είχε μουσική και διέθετε ποτά στα περίπου 15 άτομα που κάθονταν απέξω στα πεζούλια. Ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Νικολόπουλος συνελήφθη, ενώ στο κατάστημα θα μπει «λουκέτο» για 23 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: