13.5.20

Να πώς οι εισαγγελείς μεθόδευαν τις παραγραφές...


Σε σοβαρές αποκαλύψεις για τον ρόλο των εισαγγελέων που στράφηκαν εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου προχώρησε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τη χθεσινή κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Η Ξένη Δημητρίου κατηγόρησε τον...
πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου πως είχε αναμειχθεί στην «αρχειοθέτηση» υποθέσεων offshore εταιρειών που αφορούσαν διατελέσαντες υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας –γνωστές, όπως υποστήριξε, και στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου– και πως ο ίδιος απέφυγε να συμμετάσχει σε συνάντηση εισαγγελέων στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τα Panama Papers. Οι λόγοι αυτοί, όπως υποστήριξε, κόστισαν, τότε, την προαγωγή του στο δικαστικό σώμα.

«Φάκελοι με πλαστά στοιχεία»

«Ο κ. Αθανασίου κρατούσε για τρία χρόνια (2014-2017) υπόθεση που αφορούσε offshore εταιρείες τριών βουλευτών της Ν.Δ. που είχαν χρηματίσει υπουργοί. Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία…» φέρεται να δήλωσε η κ. Δημητρίου σε ερώτηση του Γ. Ραγκούση σχετική με τον οικονομικό εισαγγελέα.


«Αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικαταστάτη του κ. Μπρη στην κ. Ράικου για συσχέτιση. Τελικά διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η κ. Ράικου να συσχετιστεί ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα» συνέχισε, προσθέτοντας: «Ζήτησα να μην προαχθεί ο κ. Αθανασίου και γι’ αυτό αλλά και για το γεγονός ότι όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους να συναντηθούν στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων για τα Panama Papers είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε, ενώ αυτό δεν συνέβη…».

Η κυβερνητική πτέρυγα αμφισβήτησε τις πληροφορίες υποστηρίζοντας πως η κ. Δημητρίου δεν συσχέτισε τις υποθέσεις των offshore με τα τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Μίλησε για έγγραφα τα οποία είχε στην κατοχή του ο κ. Αθανασίου. Αλλα αφορούσαν τις offshore και άλλα αφορούσαν υπόθεση για τρεις βουλευτές, πρώην υπουργούς της Ν.Δ.» άφηναν στελέχη της να διαρρεύσει. Αντιθέτως, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στον οικονομικό εισαγγελέα που «χρόνια μετά την αποχώρησή του “θυμήθηκε” εξωθεσμικές πιέσεις», τόνιζαν πως οι μεθοδεύσεις που κατήγγειλε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχαν ως αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων των τριών πρώην υπουργών.

Yπενθυμίζεται πως ο Π. Αθανασίου κατέθεσε στην προανακριτική (με υπόδειξη της Ελ. Ράικου στο πρόσωπό του) στις 28 Ιανουαρίου. Κατήγγειλε τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις σε πολύκροτες υποθέσεις (της Μarfin, της Tράπεζας Πειραιώς, καθώς και καναλαρχών), με τον ίδιο ωστόσο να παραδέχεται πως δεν κινήθηκε ποτέ υπηρεσιακά. Eίχε δηλώσει άγνοια πάντως για πιέσεις στην υπόθεση της Νovartis και για το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Ετεροχρονισμένη καταγγελία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατάθεσής της και σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Ξένη Δημητρίου άφησε και πάλι υπόνοιες σκοπιμότητας πίσω από τις καταγγελίες Ράικου – Αγγελή εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Οπως έγινε γνωστό, αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τις αναφορές της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας πως αμφότεροι κατήγγειλαν ετεροχρονισμένα τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις και πιέσεις.

«Αρχές του 2018 κατατέθηκαν οι μηνύσεις Σαμαρά και άλλων κατά εισαγγελέων και πολιτικών προσώπων – εγώ η ίδια έστειλα τις μηνύσεις στη Βουλή. Αγγελής και Ράικου δεν είπαν το παραμικρό τότε» φέρεται να δήλωσε. «Πολύ αργότερα (έναν χρόνο μετά) Ράικου και Αγγελής άρχισαν να μιλούν για Παπαγγελόπουλο και πιέσεις. Οψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής…». Αναφερόμενη ειδικότερα στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, η κ. Δημητρίου φέρεται να δήλωσε πως δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της «...από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis» (αναφερόμενη προφανώς στα εμβάσματα της εταιρείας στον σύζυγό της). Οταν ζητήθηκε δε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η γνώμη της για την υπόθεση και ειδικότερα εάν αποτελεί σκάνδαλο ή σκευωρία, απάντησε πως πρόκειται για «μεγάλο σκάνδαλο» που ορθώς ερευνάται από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Προσθέτοντας μάλιστα πως «…η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους με μηνύσεις, στοχοποίηση κ.λπ. στους εισαγγελείς είναι πρωτοφανής και αθέμιτη». Η ίδια, τέλος, φέρεται να χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» τον Ν. Μανιαδάκη, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είχε κάνει τις καταγγελίες του πριν καταστεί κατηγορούμενος.

Πηγές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφεραν πως η κ. Δημητρίου αποδοκίμασε τη συμμετοχή του Δ. Παπαγγελόπουλου στη συνάντηση του εκδότη Γ. Φιλιππάκη με τον επιχειρηματία Σ. Μυωνή, όταν σε σχετική ερώτηση απάντησε εμφατικά: «…εγώ ποτέ δεν θα γινόμουν πολιτικός. Ποτέ!». Η -μαραθώνια, όπως εξελίσσεται- κατάθεση της Ξένης Δημητρίου συνεχίζεται σήμερα.

● Τα πρακτικά της κατάθεσης του επιχειρηματία Σ. Μυωνή ζητεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, καθώς προτίθεται να καταθέσει σε βάρος του έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμηση και άλλα αδικήματα.




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: