Φτώχεια, περιθωριοποίηση, αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, κακοποίηση και παραμέληση είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με διάφορες μορφές αναπηρίας, ως...
συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η πανδημία αποκάλυψε το εύρος της περιθωριοποίησης και των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 46% των ανθρώπων άνω των 60 ετών.
Πρόσθεσε δε ότι ο κορονοϊός συχνά έχει σοβαρότερα συμπτώματα σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου, ενώ τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή άλλα ιδρύματα είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους σε καλής ποιότητας τροφή, καλές συνθήκες υγιεινής, ενώ είναι πολύ δύσκολο να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, σε πολλές χώρες οι αποφάσεις του συστήματος υγείας βασίζονται σε κριτήρια διακρίσεων με βάση την «ηλικία και την αξία της ζωής με βάση την αναπηρία».
«Αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Πρέπει να εξασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα στα άτομα με αναπηρία, ώστε να έχουν πλήρη και ομαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εν μέσω υγειονομικής κρίσης».
Ο ΟΗΕ εξέδωσε έγγραφο με οδηγίες ώστε τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) να προστατευθούν από τη διασπορά του Covid-19, αλλά και από τις συνέπειες της καραντίνας.
Μεταξύ αυτών καλεί τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι φροντίδα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου