18.5.20

Πανεκπαιδευτικό μέτωπο ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς...

Αύριο το νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Το διοργανώνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ

Αύριο, Τρίτη 19 Μαΐου, Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια, διοργανώνουν στη 1 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ. Κατά την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε να...
 
προηγηθούν στην πορεία τα πανό των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και να ακολουθήσουν οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και κατόπιν οι άλλες συλλογικότητες.

Οι εκπαιδευτικοί εναντιώνονται στο πολυνομοσχέδιο που απομακρύνει τα παιδιά από εκπαιδευτική διαδικασία και δεν διαπαιδαγωγεί. Μέσα από την επαναφορά του αναχρονιστικού μέτρου της αναγραφής της “διαγωγής” των μαθητών/τριών στα απολυτήρια και των πολυήμερων ποινών για τους μαθητές και μαθήτριες, η Νίκη Κεραμέως στιγματίζει για μια ζωή τη νέα γενιά.

Παράλληλα, επαναφέρει την «τράπεζα θεμάτων» εμπεδώνοντας έτσι ένα εξετασιοκεντρικό μοντέλο σχολείου που οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, την σχολική αποτυχία και την μαθητική διαρροή.

Επίσης, επιλέγει να διογκώσει τις ταξικές ανισότητες για την πρόσβαση της τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς θέτει ως βασικό κριτήριο για την μετεγγραφή φοιτητών/τριών σε άλλο τμήμα τις επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παραμερίζοντας τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Ακόμη, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τις Πρυτανικές εκλογές στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, επαναφέρει ένα αυταρχικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων που αφορά λίγους, οδηγεί στην συρρίκνωση της δημοκρατίας, και αποκλείει το μεγαλύτερο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας από τις εκλογές.

Τέλος, δημιουργείται ένα νέο καθεστώς για την λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από ΑΕΙ καθώς και θερινών προγραμμάτων σπουδών, γεγονός που διευρύνει τις πτυχές ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Απέσυρε κρίσιμες διατάξεις λόγω αντιδράσεων

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αποσύρει κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου υπό το βάρος των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διατάξεις που αφορούσαν το αντιπαιδαγωγικό πισωγύρισμα, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, αποκλείοντας μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, των νέων άνω των 17 ετών, από τα ΕΠΑΛ και εισάγοντας οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

"Η υπουργός Παιδείας, η οποία διακήρυσσε με δήθεν σιδηρά πυγμή ότι «δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» για τις κάμερες στην τάξη, κάνει μέσα σε δύο 24ωρα τρία βήματα πίσω, αποσύροντας διατάξεις του. Και μάλιστα σε θέματα που έχει δεχθεί την έντονη κριτική μας και στα οποία, επί πολλές εβδομάδες, υπερασπιζόταν ως «κορωνίδες» του αντιδραστικού, δήθεν μεταρρυθμιστικού της ζήλου", τονίζουν σε δήλωσή τους Ν. Φίλης και Μ. Τζούφη προσθέτοντας:

Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από αρνητικές διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως η υποχώρηση της υπουργού δείχνει το δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα σε νέες κινητοποιήσεις για την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, ειδικά των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη «σχολειοποίηση» του νηπιαγωγείου, την επαναφορά της παιδαγωγικά αποτυχημένης τράπεζας θεμάτων, την αύξηση του εξεταστικού φόρτου και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια.

Εν μέσω πυρών για τις κάμερες στα σχολεία η επιστροφή των μαθητών γυμνασίου και Α' και Β' λυκείου
Στο μεταξύ, τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα τις πόρτες τους για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α' και Β' λυκείου, με τα παιδιά να κάθονται στα θρανία με απόσταση 1,5 μέτρου, με αντισηπτικά στις αίθουσες, προαιρετική χρήση μάσκας, ξεχωριστά διαλείμματα και δεκαπέντε άτομα τον μέγιστο αριθμό σε κάθε αίθουσα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για την υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος σε περίπτωση απουσίας μαθητή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

«Αν το ΥΠΑΙΘ δεν αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές και μορφωτικές αξίες και αρχές, τις συνταγματικές εγγυήσεις και επιταγές το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Το τέχνασμα της αυθημερόν σύνταξης και χωρίς δημοσιότητα έγκρισης της έκθεσης εκτίμησης αντικτύπου (προαπαιτούμενο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων), η αγνώστου περιεχομένου σύμβαση με την Cisco Hellas Α.Ε, δεν αποτελούν τεχνικοδιοικητικές ατασθαλίες. Αποτελούν τα παράγωγα μιας συνεκτικής και συνεπούς πολιτικής που απαξιώνει τη δημοκρατία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, τους σοβαρούς κινδύνους από την προβληματική ρύθμιση για τη μετατροπή των σχολικών αιθουσών σε τηλεοπτικά στούντιο για τη διεξαγωγή του Κοινωνικού Πειράματος «Σχολική Τάξη LIVE» αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Π. Κόκκαλης, Στ. Κούλογλου και Ε. Κουντουρά...

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: