13.5.20

Πρώτη «σφαλιάρα» στις υπερεξουσίες Όρμπαν...


...από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που πέρασε από το εθνικό κοινοβούλιο και έλαβε παράταση των χωρίς όριο εξουσιών του λόγω της πανδημίας. Για...
σημερα, Τετάρτη (13/05), το Ευρωκοινοβούλιο συζητά το θέμα με τον Βίκτορ Όρμπαν να το βάζει στα πόδια στέλνοντας την υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας του να δώσει εξηγήσεις όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε την εκπροσώπηση και διαμήνυσε στον Ούγγρου πρωθυπουργό ότι οποιαδήποτε «παρέμβαση» από μια χώρα-μέλος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε «επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει έχοντας ως θέμα τη νομοθεσία της ουγγρικής κυβέρνησης που επί της ουσίας παρέχει υπερεξουσίες στον Ορμπάν. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναβολή εκλογών και δημοψηφισμάτων όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθιστά αδύνατη αυτό το διάστημα την αναπλήρωση μελών του Κοινοβουλίου –ακόμη και σε περίπτωση θανάτου από Covid-19– και επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε όσους καταδικαστούν για διασπορά fake news και έως οχτώ χρόνια σε όσους καταδικαστούν για παρεμπόδιση των προσπαθειών περιορισμού της πανδημίας.

Τη Δευτέρα, η Τζούντι Βάργκα, υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας και πρώην σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγραψε στον πρόεδρο Νταβίντ Σασόλι σχετικά με το εάν θα μπορούσε να μιλήσει στη σύνοδο για να υπερασπιστεί τη χώρα της.


Η απάντηση που στάλθηκε στον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην ΕΕ, ήταν αρνητική με την προτροπή ο Β. Όρμπαν να παραστεί αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση και με φυσική παρουσία και όχι μέσω βιντεοκλήσης.

Η Βάργκα απάντησε στον Σασόλι κατηγορώντας τον ότι επιμένει στις διαδικασίες αντί να τηρεί «το θεμελιώδες στοιχείο της αρχής της δίκαιης μεταχείρισης» και επέκρινε το Κοινοβούλιο που δεν έδωσε την επιλογή για εξ αποστάσεως παρουσία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εθνικιστκής ακροδεξιός ηγέτης μπορεί να νομοθετεί, για απροσδιόριστο διάστημα, για όλα με διατάγματα. Η αντιπολίτευση, που έχει αποκηρύξει το νόμο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να περιοριστεί το χρονικό όριο στις 90 ημέρες. Ο Όρμπαν απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα πως δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η Βουλή θα μπορεί να συνεδριάσει σε τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: