7.5.20

Ποια υπουργεία διαθέτουν «μυστικά κονδύλια»...


Η θέσπιση μυστικών κονδυλίων στο νεοσύστατο (μετά την αρχική κατάργησή του) υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέτει εκ νέου στην ατζέντα ένα θέμα που απασχολεί την πολιτική ζωή της χώρας κατά διαστήματα, με αποκορύφωση τις...
καταγγελίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη χρησιμοποίησή τους από τον Αντώνη Σαμαρά, την περίοδο 1990-1992.

Το ερώτημα τι τα θέλει τα μυστικά κονδύλια το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Για θέματα εθνικής ασφαλείας υπάρχει ασφαλώς η ΕΥΠ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί σαφαλώς και σε καμία περίπτωση να την αντικαταστήσει. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις για τη μεταφορά (ή την παραμονή) προσφύγων στην περιοχή τους, άλλοι πως θα πηγαίνουν σε ΜΚΟ, άλλοι πως θα δίνονται σε ακροδεξιά και εθνικιστικά σάιτ για να δημιουργούνται «συμμαχίες» και «κλίμα», άλλοι, ίσως πιο υποψιασμένοι, πως μέρος τους θα διατίθεται για την αγορά πλωτών πραγμάτων-και όλοι μαζί συμφωνούν πως θα κάνουν και οι αρμόδιοι τις προσωπικές πελατειακές σχέσεις τους.

Μέχρι στιγμής, η πρόβλεψη που υπάρχει για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων που θα διατίθενται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (τον υπουργό δηλαδή και τους ες απορρήτων συνεργάτες του, να μην γελιόμαστε) είναι η συγκρότηση σχετικής Επιτροπής. Επιτροπής που θα έχει ως επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, δυο διευθυντικά στελέχη του υπουργείου και έναν υπάλληλο του υπουργείου που είναι ο Γραμματέας της Επιτροπής- το ότι όλους θα επιλέγει ο υπουργός που θα ελέγχουν, είναι προφανώς μια …λεπτομέρεια!

Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα των «Παιχνιδιών Εξουσίας», πάντως, μυστικά κονδύλια διαθέτουν, έως τώρα τουλάχιστον, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το Εσωτερικών και το …Μακεδονίας-Θράκης. Για το Μακεδονίας-Θράκης, μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι την περίοδο της αντιπαράθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με επικεφαλής στέλεχος των ΑΝΕΛ, διέθετε μυστικά κονδύλια σε σωματεία …μακεδονομάχων!!!


Η Βουλή, πάντως, δεν έχει λόγο για τα μυστικά κονδύλια, με εξαίρεση τον έλεγχο κάποιων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, παρότι έχουν κατατεθεί προτάσεις (πχ από τον Νίκο Κοτζιά) για τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχός τους. Επί του θέματος των μυστικών κονδυλίων, πάντως, η στήλη θα επανέλθει, μετά από έρευνα που θα πραγματοποιήσει.

Βασίλης Σκουρής (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: