19.5.20

Απέκλεισε τις πρόωρες κάλπες ο «αντ’ αυτού»...


Παρέμβαση κατά των πρόωρων εκλογών επέλεξε να πραγματοποιήσει χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να φρενάρει τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και να στείλει το μήνυμα αυτό, όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και...
στο εσωκομματικό ακροατήριο και συγκεκριμένα σε όσους τάσσονται υπέρ των εκλογών.

Στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι η παρέμβαση Γεραπετρίτη ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, του οποίου ο πρώτος είναι στενός συνεργάτης. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να σταματήσει η εκλογολογία και η συζήτηση περί ανασχηματισμού, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πλέον ότι αποσυντονίζουν την κυβέρνηση, και ότι θέλει να σταματήσει τη σχετική κουβέντα ακόμα και αν τελικά προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά τον Ιούλιο, όπου θα ξαναζυγίσει τα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στρέφει τους προβολείς στο σχέδιο για τον τουρισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα ή τέλη της εβδομάδας και που αφορά έναν τομέα, ο οποίος θεωρείται κρίσιμος για την έκταση που θα έχει η οικονομική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.


Η κίνηση Γεραπετρίτη έρχεται, λοιπόν, έπειτα από όλο αυτό το διάστημα που τα σενάρια των εκλογών έχουν φουντώσει για τα καλά, που η σχετική συζήτηση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος γίνεται κάθε μέρα και εντονότερη, που η αντιπολίτευση καταγγέλλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως κίνηση πολιτικού τυχοδιωκτισμού και που το μέγαρο Μαξίμου έχει, όπως όλα δείχνουν, τα σενάρια αυτά πάνω στο τραπέζι, μετρώντας υπέρ και κατά. Μάλιστα, μόλις προχθές, Κυριακή, το Μαξίμου επέλεξε μέσω διαρροής να διαψεύσει μόνο τα σενάρια ανασχηματισμού, με αποτέλεσμα να τροφοδοτηθούν εκ νέου τα σενάρια εκλογών.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε η τοποθέτηση του Γ. Γεραπετρίτη (ρ/σ ΣΚΑΪ), ο οποίος ξεκίνησε, δηλώνοντας ότι διατυπώνει την προσωπική του άποψη, η οποία όπως είπε «είναι κατατεθειμένη, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο πρωθυπουργός».

Επιβεβαίωσε έτσι ότι τα σενάρια εκλογών βρίσκονται στο τραπέζι και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε δίλημμα. «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, δεν υφίσταται κανένας απολύτως πολιτικός λόγος να προσφύγουμε σε ανανέωση της λαϊκής εντολής», είπε παίρνοντας σαφή θέση και επισήμανε ότι «αυτό θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα στην κοινωνία, δηλαδή ότι εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε μία λογική πολιτικής κεφαλαιοποίησης ενόσω η χώρα εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να πορεύεται με σταθερότητα. Θα έδινε ένα εντελώς λάθος ηθικό μήνυμα, διότι δεν μπορείς να κεφαλαιοποιείς πάνω σε μια μεγάλη υγειονομική κρίση».

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και στο βασικό επιχείρημα όσων από τη Ν.Δ. εισηγούνται εκλογές –στο ότι δηλαδή η κυβέρνηση εξελέγη με ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό που θα εφαρμόσει μετά την πανδημία–, λέγοντας ότι «οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε δεν πρόκειται να αλλάξουν». Και ταυτόχρονα, αναφερόμενος στην εικαζόμενη βούληση του πρωθυπουργού, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οφείλω να μεταφέρω και την πεποίθησή μου αλλά και την αίσθηση που έχω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».

Οσο για τα σενάρια ανασχηματισμού, υποστήριξε ότι «ανασχηματισμός δεν πρέπει να γίνεται εν θερμώ», προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα άμεσα δεινά της υγειονομικής κρίσης, να δούμε πώς θα πορευτεί η αρχική φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της εργασίας και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο». Αφησε έτσι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ανοιχτό να πραγματοποιηθεί «σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο».


Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: