...μέλη του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου...
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου να θεωρήσει εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει τριγμούς εντός Ε.Ε. με τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη, αλλά και το...
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δίνουν την απάντησή τους.
Γερμανοί δικαστές, όμως, μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου σηκώνουν το γάντι απέναντι στην Ε.Ε. με τον πρόεδρό του Αντρέας Φοσκούλε να χαρακτηρίζει την απόφαση «καλή για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργάνου, η θητεία του οποίου έληξε στις 6 Μαΐου, «μας ήταν σαφές πως αυτή η απόφαση θα διαβαζόταν με μεγάλη προσοχή και στο εξωτερικό, δεν χαροποιεί τους δικαστές το γεγονός ότι η απόφαση στενοχώρησε πολλούς ή ότι τα χειροκροτήματα ήρθαν από την λάθος πλευρά».
Μιλώντας στην εφημερίδα Die Zeit υπογράμμισε ότι οι δικαστές έχουν υποχρέωση στο Σύνταγμα και τους νόμους διότι «δεν μας επιτρέπεται να αποφασίζουμε κάτι που δεν θεωρούμε νόμιμο. Είμαστε της άποψης ότι αυτή η απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη, διότι ενισχύει τον δεσμό της με τον νόμο. Αυτό θα φανεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο κ. Φοσκούλε, τοποθετήθηκε και για το ενδεχόμενο αυταρχικές κυβερνήσεις, όπως της Πολωνίας (σ.σ. και της Ουγγαρίας), να χρησιμοποιήσουν την απόφαση αυτή ως όπλο, σημειώνοντας «οι Πολωνοί κάνουν ό,τι κάνουν ανεξάρτητα από το τι κάνουμε εμείς. Πέρα από αυτό, η απόφασή μας λέει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και εντατικότερα. Αυτό δεν μου φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει αυτό που λέει η πολωνική κυβέρνηση. Και πάλι: θέλουμε πραγματικά να προσανατολιζόμαστε, ανάλογα με το πώς πιθανόν θα αντιδράσουν οι Πολωνοί ή άλλοι πολιτικοί;. Πρέπει να είναι αυτό το μέτρο για ένα συνταγματικό δικαστήριο;»,.
Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τονίζει ότι η Καρλσρούη το στήριζε πάντα. «Τόσο εμείς όσο και τα συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών - μελών νομιμοποιούμαστε και υποχρεούμαστε όμως να παρέμβουμε σε σπάνιες εξαιρέσεις για ιδιαίτερα βαρύνουσες παραβιάσεις αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών, εφόσον κληθούμε», διευκρινίζει, ενώ, όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε «απόφαση - χαστούκι» για το Λουξεμβούργο, ο κ. Φοσκούλε κάνει λόγο για «πολύ δημοφιλή στα ΜΜΕ» μεταφορά, η οποία ακούγεται σχεδόν έπειτα από κάθε απόφαση. «Την έχουν πια συνηθίσει όλοι», λέει χαρακτηριστικά και επιμένει ότι δεν απειλείται η αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι σύνηθες τα δικαστήρια να μην συμφωνούν μεταξύ τους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (…) Ασχολούμαστε εδώ και χρόνια με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Και ως τώρα έχουμε δεχτεί όλες τις αποφάσεις των συναδέλφων. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει για αυτό επαινέσει την προθυμία των δύο δικαστηρίων για διάλογο. Συμφωνώ μαζί του και ελπίζω ότι διατηρήσει αυτή την άποψη και όταν κάποιος δεν ακολουθήσει όλα τα σημεία. Η τελευταία μας απόφαση είναι μια συνεισφορά στον διάλογο», συνεχίζει ο ανώτατος δικαστής και καταλήγει εξηγώντας ότι κάποιες εκφράσεις στην πρόσφατη απόφαση, όπως ο όρος «αυθαιρεσία» για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2018 που ενέκρινε το πρόγραμμα της ΕΚΤ, μπορεί στον κόσμο να ακούγονται σκληρές, αλλά οι νομικοί γνωρίζουν πώς να τις αξιολογήσουν ορθά.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το μέλος του δικαστηρίου Πέτερ Χούμπερ, μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, προειδοποίησε ότι «εάν η Κομισιόν κινηθεί κατά της Γερμανίας η Ε.Ε. θα κινδυνεύσει» προσθέτοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική κλιμάκωση, αναγκάζοντας τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη σε συνταγματική σύγκρουση που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου