7.5.20

«Η ΕΚΤ λογοδοτεί μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο»...


«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, χωρίς να πτοείται» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της...
αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Μιλώντας σε πάνελ στο δίκτυο Bloomberg, και σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στη συμμετοχή της Γερμανίας στην αγορά ομολόγων που αποφάσισε η ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ «είναι ευρωπαϊκός θεσμός που λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τελεί υπό τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ε.Ε.». 

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, ό,τι χρειάζεται», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να εξασφαλίσει σταθερότητα τιμών. Η θέση αυτή είναι σε σύμπνοια με τη δήλωση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε πει ότι πρέπει να γίνει «ό,τι χρειάζεται για να στηριχθεί η ευρωζώνη» εν μέσω πανδημίας.


Έχουν βάση οι ενστάσεις, αλλά...
Πάντως, αναγνώρισε ότι οι ενστάσεις που έχει εκφράσει το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έχουν κάποια βάση, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί «κατ' αναλογία» υπ' όψιν κατά τη λήψη αποφάσεων από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ εξήγησε «χρησιμοποιεί ως εργαλεία τη βαθμονόμηση της αναλογικότητας, την αξιολόγηση, τις μετρήσεις. Και η τελική αξιολόγηση γίνεται με βάση αυτά που υπαγορεύουν οι περιστάσεις».

Τι προηγήθηκε
Την Τρίτη, το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο απαίτησε η ΕΚΤ να λάβει μια διαφορετική απόφαση αντί της αγοράς ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών.

Αν δεν υπάρξει μια αιτιολογημένη απάντηση, τότε το γερμανικό δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας στη αγορά ομολόγων, πράγμα που θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου που ενέκρινε η ΕΚΤ στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο μάλιστα επιτέθηκε και στο Δικαστήριο της Ε.Ε. που δεν αντιτάχθηκε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: