9.5.20

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας (και της κυβέρνησης)...


...συγκινήθηκε. 
Τα κατά συνθήκην -και αναλώσιμα- συγνωμη πρωθυπουργού και δημάρχου.
ΒΙΝΤΕΟ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

"Nα μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές", ζήτησε  η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την διάρκεια των αποκαλυπτηριων της πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin. Μια κίνηση, που, όπως είπε, αποτελεί «ένα...
πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή» των θυμάτων της τραγωδίας του 2010.
 Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε, επίσης, να σταματήσει η πολιτική αντιπαράθεση για το έγκλημα στην MARFIN.



Ανοίγοντας την τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες». Ζήτησε επίσης συγγνώμη «γιατί έπρεπε το αυτονόητο να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια». «Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε.



Aπό την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να "καλύψει" την "υποκρισία της κυβέρνησης του", κάνοντας αναφορά στην "απουσία σύσσωμου του πολιτικού κόσμου".
«Θα έπρεπε να είναι παρών σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην τελετή ώστε να στείλουμε μήνυμα ότι έχουμε αφήσει πίσω μας στιγμές διχασμού", είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην τελετή ήταν, επίσης, εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων,  η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αλλά και αρκετοί από τους επιζώντες.




Η δηλωση Μητσοτάκη:



Το μήνυμα της κυρίας Γεννηματα: «οι ψυχές των θυμάτων θα ζητούν πάντα δικαίωση στην αποκάλυψη και τιμωρία των δραστών, στην ενότητα απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό που γεννούν τη βία. Για αυτό είμαι σήμερα εδώ, γιατί αυτή είναι η θέση της δημοκρατικής παράταξης» 


Ολόκληρη η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:


Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.


Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.


Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.



Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: