21.5.20

Μικρή παράταση της καραντίνας...


...έως τις 6 Ιουνίου κέρδισε ο Ισπανός πρωθυπουργός...
Με ψήφους 177 υπέρ έναντι 162 κατά και 11 αποχές, ο Πέδρο Σάντσεθ απέσπασε από το κοινοβούλιο της χώρας την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έληγε το Σάββατο, για δύο εβδομάδες και...
όχι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως θα ήθελε, εν μέσω μιας όλο και σκληρότερης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησής του.

Το κόμμα των Ciudadanos ήταν αυτό που συμφώνησε να στηρίξει την περαιτέρω παράταση του μέτρου αυτού, αλλά μόνο για 15 ημέρες, κατά τις οποίες η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει δεσμευθεί να μελετήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση χωρίς την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Ciudadanos, η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στους φορολογούμενους περισσότερο χρόνο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να επιταχύνει παροχές προς τους αυτοαπασχολούμενους.


«Οι Ισπανοί είναι αυτοί που σταμάτησαν τον ιό μαζί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σαμποτάρει αυτό που έχουμε επιτύχει μαζί, κατά τη διάρκεια αυτών των μακρών εβδομάδων καραντίνας», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός ενώπιον της βουλής.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία δίνει στην κυβέρνηση περαιτέρω εξουσίες να κυβερνά με διατάγματα και να περιορίζει την ελευθερία της κυκλοφορίας, έδωσε τη δυνατότητα στην Ισπανία να επιβάλει έναν από τους αυστηρότερους περιορισμούς παγκοσμίως, στις 14 Μαρτίου, για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να παρατείνει την κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου και από την οποία η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη συνεχίζουν να αποκλείονται επί του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: