16.5.20

Διττές εισηγήσεις για πρόωρη κάλπη...

 Μπορεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το μέγαρο Μαξίμου να έχουν διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όμως η σχετική συζήτηση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος δεν λέει να κοπάσει. Τα ...

σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξακολουθούν  να πλανώνται πάνω από την πολιτική ζωή και να φουντώνουν, όταν ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. βγαίνουν δημόσια και τάσσονται υπέρ τους.

Δεδομένο είναι ότι ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για το τι να πράξει. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι οπαδοί των πρόωρων εκλογών είναι ότι εν όψει της επικείμενης και απρόβλεπτης οικονομικής κρίσης που έρχεται, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή προκειμένου να αποκτήσει την πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει ένα άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εξελέγη, να εφαρμόσει δηλαδή πολιτική σκληρής λιτότητας.

Διακαής πόθος

Τα στελέχη αυτά υποδεικνύουν στον κ. Μητσοτάκη να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα που πήγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 (τότε βέβαια δεν υπήρχε πανδημία) και όχι αυτό του Γιώργου Παπανδρέου που δεν έκανε εκλογές το 2010.


Θεωρούν ότι λόγω των υψηλών ποσοστών της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει πράξη ο διακαής πόθος του μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή το κάψιμο της απλής αναλογικής. Θεωρούν ακόμα ότι με μια νέα λαϊκή εντολή θα φρεσκαριστεί το κυβερνητικό προφίλ εν όψει της οικονομικής κρίσης, ενώ όσα στελέχη καθοδηγούνται από αισθήματα ρεβανσισμού και μίσους κατά των πολιτικών τους αντιπάλων νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα «τσακίσουν» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα εκείνοι που αντιτίθενται στις πρόωρες εκλογές ξέρουν πως με δεδομένο ότι αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική η Ν.Δ. θα χρειαστεί να πάρει το πολύ μεγάλο ποσοστό του 47% με 48% για να αποκτήσει απλώς αυτοδυναμία, δηλαδή 151 βουλευτές, όταν σήμερα διαθέτει την άνετη πλειοψηφία των 158 βουλευτών. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πολύ πιθανό και το εξαιρετικά προβληματικό εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης σενάριο δεύτερων εκλογών.

Επιπλέον σημειώνεται ότι αν οι εκλογές γίνουν πριν από τις 7 Ιουλίου (ένας χρόνος μετά την εκλογή της κυβέρνησης), ο κ. Μητσοτάκης υποχρεούται να παραιτηθεί και να διενεργηθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το ίδιο και στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, αφού δεν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ανοιχτές εκκρεμότητες

Παράλληλα όσοι αντιτίθενται στις πρόωρες εκλογές γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο δεν θα έχει καλά καλά επανέλθει η χώρα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και θα υπάρχουν ακόμα ανοιχτές εκκρεμότητες (π.χ. οι πανελλήνιες).

Γνωρίζουν ακόμα ότι το κλίμα εκλογών δρα αρνητικά όταν η κυβέρνηση αγωνιά για το αν θα έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι, αλλά και εν όψει της βαθιάς ύφεσης που έρχεται, ενώ στην περίπτωση που διενεργηθούν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο θα είναι πια μέσα στην ύφεση.

Υπολογίζουν ακόμα ότι στις μετρήσεις πάνω από το 90% των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Και υπολογίζουν ότι οι εκλογές πάνω στην πανδημία και χωρίς να γνωρίζουμε αν θα υπάρξει νέο κύμα έξαρσης του ιού, θα ακύρωναν το προφίλ του υπεύθυνου πολιτικού που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και θα του καταλογιζόταν απόλυτη ανευθυνότητα. Ολα αυτά τα υπολογίζει ο κ. Μητσοτάκης και το τι θα πράξει μένει να το δούμε.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: