Η απουσία σχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό -όπως συνέβη σε...
πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- με ένα καθολικό επίδομα, η απόμακρη αντιμετώπιση της πολιτικής ηγεσίας στις φωνές αγωνίας που ξεκίνησαν με την επιβολή του lockdown, ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, είτε με τις ασάφειες του ίδιου του πρωθυπουργού, είτε με τις επαναλήψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό Πολιτισμού αλλά δεν περιλαμβάνουν τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στην τέχνη και το θέαμα, φανερώνουν την πρόχειρη αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος.
Μόλις τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, συνομίλησε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) που έχει ενεργοποιηθεί από την αρχή της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο «ο διάλογος κατέληξε άκαρπος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ (αλήθεια, το υπουργείο έκρινε περιττή την ενημέρωση;), που μαζί με τα σωματεία του κλάδου κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και δίνουν ραντεβού αύριο Πέμπτη 7 Mαΐου, στις 12.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, που μετά απ' όσα προστέθηκαν με την υγειονομική κρίση «έγιναν ανυπέρβλητα ακριβώς λόγω του προϋπάρχοντος πλαισίου και των συνθηκών εργασίας». Σημείωσαν ότι σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγική θέση, αφού ο εργασιακός «χώρος τους βρίσκεται μετέωρος μετά από δύο μήνες αναγκαστικής ανεργίας και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα».
Υπενθύμισαν στον κ. Γιατρομανωλάκη ότι η συντριπτική πλειονότητα στο «Θέαμα-Ακρόαμα» δεν έχει συμπεριληφθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800 € -μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος μαζί με μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον χώρο. Ζήτησαν από τον γ.γ. να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800 €, να ισχύσει καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλη τη διάρκεια της κρίσης και προς όλους τους εργαζομένους τα δύο τελευταία χρόνια, να λυθούν με νομοθετική παρέμβαση τα κωλύματα στις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν προκύψει, όπως ζητήματα ερμηνείας για τους ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής, τους μονωδούς της Λυρικής Σκηνής, τους συμβασιούχους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και όσους εργάζονται ως ωρομίσθιοι κ.ο.κ.
Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Νικόλας Γιατρομανωλάκης «δεν θέλησε να δεσμευτεί για τίποτε απ’ όσα έπεσαν στο τραπέζι ως προτάσεις, με χαρακτηριστική την πρόταση της ΠΟΘΑ για την άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης των ανθρώπων που έχουν εργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Γιατρομανωλάκης παραδέχτηκε ότι μόλις προ δύο εβδομάδων το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να εξετάσουν τη δυνατότητα τροποποίησης και διεύρυνσης των υφιστάμενων ρυθμίσεων, ώστε, σε δεύτερη φάση, να καταστεί δυνατή η ένταξη στα μέτρα στήριξης περισσότερων επαγγελματικών κατηγοριών και περιπτώσεων εργαζομένων. Είπε επίσης ότι αναζητείται λύση για ορισμένες υποκατηγορίες εργαζομένων (όπως οι συμβασιούχοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ή του Μεγάρου Μουσικής). Οτι αναζητείται λύση για όσες παραγωγές σχεδιάζονταν για μετά το Πάσχα. Οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου παροχής του επιδόματος ανεργίας».
Ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού σημείωσε επίσης ότι αναμένεται η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής που θα ανακοινώσει με ποιες προϋποθέσεις -και από ποια ημερομηνία έναρξης- θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2020 ορισμένες παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει σήμερα τα πορίσματά της στο υπουργείο Πολιτισμού. Τώρα αν αυτά τεθούν σε διαβούλευση ή αν η πολιτική ηγεσία πάρει μόνη της άμεσες αποφάσεις παραμένει ασαφές.
Στη συζήτηση με τον κ. Γιατρομανωλάκη συμμετείχαν οι: Κώστας Κεχαγιόγλου (ΠΟΘΑ), Κώστας Σκόνδρας (Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας), Δημήτρης Αντωνιάδης (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος), Πάνος Παπαδημητρίου (Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ο.Τ.), Τάσος Μπότσιος (Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις), Δημήτρης Σφίγγος (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος), Κωνσταντίνος Αλευράς (Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού) και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Γιάννης Καραμήτρος και Δημήτρης Ζερβουδάκης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου