14.5.20

Θα αποκτήσει και η Λίνα Μενδώνη το δικό της «Σκοιλ Ελικικου»;...



Στις 7 Μαΐου, την ώρα που στο Σύνταγμα ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη συγκέντρωση των εργαζόμενων του πολιτισμού με αίτημα την στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσαν στη δημοσιότητα το...
κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη του πολιτισμού. Ανάμεσα σε παλιές και ήδη υλοποιημένες εξαγγελίες, που άφηναν όμως ακάλυπτο ένα πολύ μεγάλο μέρος του κλάδου, υπήρχε κάτι νέο. Η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 Μαϊου, η υπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και των πρωτοβάθμιων σωματείων Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), Σωματείο Τεχνικών Αυτοαπασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδας και Σύλλογος Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού. Ήταν η δεύτερη στη σειρά σύσκεψη που πραγματοποιούσε η υπουργός με εργαζομένους στο Θέαμα – Ακρόαμα, μετά την σύσκεψη της Δευτέρας 11 Μαΐου με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο από την οποία μυστηριωδώς είχαν εξαιρεθεί τα υπόλοιπα σωματεία και η Ομοσπονδία.

Μεγάλο μέρος της τηλεδιάσκεψης κατέλαβε η συζήτηση για το νεοαναγγελθέν Μητρώο. Η Λίνα Μενδώνη το παρουσίασε ως μία τομή, που θα έβαζε επιτέλους τάξη στον άναρχο χώρο των εργαζομένων στον πολιτισμό, ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιείται εφεξής στον σχεδιασμό της πολιτιστικής πολιτικής, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές της ότι θα περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες, όχι μόνο καλλιτέχνες και δημιουργούς όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και οπωσδήποτε με ευρεία διαβούλευση και την συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Προσφέρθηκε, μάλιστα, να οργανώσει μία κοινή σύσκεψη μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Εργασίας και σωματείων προς το τέλος του μήνα, ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.




Λίγη ώρα αργότερα άνοιξε η πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Απογραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού». Όσοι έμπαιναν έβλεπαν μία τεράστια και ετερόκλητη λίστα ειδικοτήτων, κάποιες με διπλές και τριπλές εγγραφές (αοιδός όπερας, μεσόφωνος, μέτζοσοπράνο), άλλες πολύ βασικές να απουσιάζουν εντελώς όπως οι φωτιστές και άλλες στα όρια του κωμικού («διακοσμητές βιβλίων με φύλλα χρυσού», «στεγνωτές κινηματογραφικών φιλμ», «συγγραφείς βιβλίων τσέπης διηγημάτων» κλπ). Ταυτόχρονα στις προϋποθέσεις εγγραφής είναι η διετής προϋπηρεσία αν υπάρχει τίτλος σπουδών ή τετραετής αν δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ένδειξη για το τι ακριβώς θεωρείται προϋπηρεσία, αν υπάρχει μίνιμουμ αριθμού ενσήμων και τι συμβαίνει με όσους έχουν ένσημα με διαφορετικό κωδικό. Επιπλέον οι περιγραφές των επαγγελμάτων δεν αντιστοιχούν σε κωδικούς ενσήμων, οπότε πώς ακριβώς θα γίνει η αντιπαραβολή;

Ο χώρος των πολιτισμού είναι για μια ακόμα φορά ανάστατος και δικαίως. Μάλλον πρόκειται για αλλη μία μεγαλεπήβολη εξαγγελία που οδεύει σε φιάσκο ανάλογο με το Σκοιλ Ελικικου.

Μαργαρίτα Συγγενιώτου

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: