13.5.20

Νέες «ασάφειες» με το κουταλάκι της μετάληψης...


Την υπουργική απόφαση για τη δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων στις εκκλησίες υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας.

Με οδηγίες για τήρηση αποστάσεων, κανόνες εισόδου και εξόδου, αλλά χωρίς...
καμιά αναφορά σε κρίσιμα ζητήματα υγειονομικής προστασίας, όπως τη θεία κοινωνία, το φίλημα σε εικόνες ή τη διανομή αντίδωρου.

Σκοπεύει να μιλήσει ανοιχτά ο ΕΟΔΥ για αυτά τα θέματα, ειδικά τούτη την κρίσιμη μεταβατική περίοδο, ή θα ξεκινήσει πάλι το θέατρο του παραλόγου;


Ηδη, οι ιεράρχες στην απόφασή τους έλαβαν μέτρα για όλα πλην των συγκεκριμένων ζητημάτων. Τι θεωρούν αυτονόητο;

«Καμία ΚΥΑ δεν περιελάμβανε οδηγίες για τη θεία κοινωνία ή άλλα ζητήματα σχετικά με το λατρευτικό τυπικό εντός των εκκλησιών», μας έλεγε, χθες, υψηλό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Σωστά, αλλά τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί κλήθηκαν από τις περιστάσεις να απαντήσουν. Τώρα δεν υπάρχει αναγκαία περίσταση; Δεν συντρέχει λόγος;

Στην υπουργική απόφαση δίνεται σαφής οδηγία ακόμα και για τη χρήση πνευστών οργάνων. «Απαγορεύεται» αναφέρεται ξεκάθαρα. Γιατί άραγε; Γιατί πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μέσα στην εκκλησία και να γίνεται χρήση της μάσκας; Δεν ισχύει ο ίδιος λόγος για το κουταλάκι της μετάληψης ή τις εικόνες που δέχονται το φιλί του πιστού; Ή ακόμα και για το αντίδωρο από το χέρι του ιερέα σε δεκάδες πιστούς;

Είναι ίσως πιο κρίσιμο και από την περίοδο της καραντίνας -ακριβώς λόγω της ισχύος της τότε- να δοθούν σαφείς οδηγίες και επιτέλους να διευκρινιστεί πως δεν πρόκειται για θέμα πίστεως αλλά λατρευτικού τυπικού, το οποίο, υπό ειδικές και έκτακτες συνθήκες, μπορεί να μη συνοδεύει μυστήρια και διάφορες ιερές πράξεις.

Η σύγχυση και η υπεκφυγή δεν βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και ευαίσθητων θεμάτων, όπως της θρησκευτικής πίστης. Αντιθέτως, αν δεν οξύνουν το κλίμα, σίγουρα αφήνουν χώρο σε ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, χθες, κάποιες δεκάδες «πιστοί» συγκεντρώθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή, την ώρα που συνεδρίαζε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για να διαμαρτυρηθούν στην ηγεσία της Εκκλησίας ότι άφησε το κράτος να κλείσει τις εκκλησίες.

Δεν είναι μικρής σημασίας ότι, παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, το σύνολο της κοινωνίας αναγνώρισε την «ανωτέρα βία», εξαιρούμενων μόνο κάποιων ομάδων πιστών και ιερέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ νιώθοντας απειλή κατά της θρησκευτικής ελευθερίας - και καμιάς άλλης.

Επ’ ευκαιρία να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ, που καλοδέχτηκε τη νέα υπουργική απόφαση, οι ιεράρχες συζήτησαν το ενδεχόμενο της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

Και αποφάσισαν να «εκφράσουν την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας». Πρέπει κάποιος να πατήσει το φρένο…

Κατά τ’ άλλα οι οδηγίες για την επάνοδο στις εκκλησίες και την τέλεση λειτουργιών και άλλων ιεροπραξιών προβλέπουν μεταξύ άλλων:

■ Ο μέγιστος αριθμός ατόμων προκύπτει από την αναλογία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε χώρους άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός δεν ξεπερνάει τους 50.

■ Στις πόρτες δύο σταθμοί αντισηπτικών και ελεγχόμενη είσοδος

■ Μέσα στον χώρο χρήση μάσκας

■ Φυσικός αερισμός

■ Συχνός καθαρισμός και τοπική απολύμανση επιφανειών που αγγίζονται

■ Στις εξόδους κάδοι για την απόρριψη του χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού

■ Ειδικές προϋποθέσεις για είσοδο χωρίς παπούτσια (πλύσιμο ποδιών ή χρήση ποδοναρίων και κλείσιμο σε σακούλα των παπουτσιών).

! Ανοίγουν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ανέφερε ακόμα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, κάτι που, όμως, όπως είπε, θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: