6.5.20

Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση»...


Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας...
Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει σε ιστορικό υψηλό. Περίπου 30 εκ. Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.  

 Το...
ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%.   Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009 και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.   

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια. Συγκριτικά, 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τα δύο χρόνια που η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση σάρωνε τις ΗΠΑ.  

 Το πρώτο κύμα απωλειών θέσεων εργασίας έπληξε τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, ενώ ακολούθησαν τα εστιατόρια και τα εργοστάσια, καθώς οι αρχές των πολιτειών επέβαλαν lockdown η μια πίσω απ' την άλλη. Τα σχολεία έστειλαν εξάλλου τους μαθητές και τις μαθήτριες σπίτια τους.   

Η ταχύτητα με την οποία η αμερικανική αγορά εργασίας πέρασε από την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 50 ετών στη χειρότερη κατάσταση της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε σύγκριση για τους στατιστικολόγους του υπουργείου Εργασίας που εκπονούν τη μηνιαία έκθεση για την ανεργία.  

 Για την ανάγνωση των δεδομένων, το πιο κοντινό σημείο αναφοράς είναι οι φυσικές καταστροφές, ειδικά οι κυκλώνες και οι τυφώνες, διότι τείνουν να είναι ισχυροί και να «πλήττουν για μεγάλες περιόδους μεγάλες εκτάσεις», εξηγεί η Τζούλι Χατς Μάξφιλντ, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Η φωτό από την επίσκεψη Τραμπ σε εργοστάσιο κατασκευής μασκών στην Αριζόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: