18.5.20

Βασικό εισόδημα για όσους επλήγησαν από την πανδημία θεσπίζει η Ισπανία...


Η κυβέρνηση της Ισπανίας σχεδιάζει να εισάγει ένα μηνιαίο βασικό εισόδημα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Το...
σχέδιο αυτό αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη Τρίτη και στόχος του θα είναι να καλύψει σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά.

Κάθε ενήλικας θα λαμβάνει μηνιαίως τουλάχιστον 462 ευρώ, ενώ μπορεί να υπάρξουν κι άλλες παροχές ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE, ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλειας Χοσέ Λουίς Εσκρίβα επεσήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πρόγραμμα, πιθανόν κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου.

Ο Ισπανός υπουργός διευκρίνισε ότι το επίδομα θα αφορά έως και 1 εκατομμύριο οικογένειες και αναμένεται να κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το ισπανικό σχέδιο ανακούφισης των ασθενέστερων θα δίνει προτεραιότητα στις οικογένειες, περιλαμβανομένων των μονογονεϊκών οικογενειών.

Βήματα χαλάρωσης για το 70% των Ισπανών

Νέα βήματα εξόδου απ' την αυστηρή καραντίνα έκαναν σήμερα κι άλλες περιφέρειες στην Ισπανία, μια απ' τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία. Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού είναι πλέον πραγματικότητα για το 70% των Ισπανών, από την οποία όμως παραμένουν, προς το παρόν, αποκλεισμένες η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

Όπως η Μαδρίτη, ένα μεγάλο τμήμα της γειτονικής περιφέρειας Καστίλη και Λεόν και η Βαρκελώνη δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων που επιτρέπει κυρίως το άνοιγμα των υπαίθριων χώρων των μπαρ και των εστιατορίων ή τις οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις 10 ατόμων το πολύ.

Νέες ζώνες της χώρας όπως οι επαρχίες της Γρενάδα και της Μάλαγα στον νότο, του Τολέδο στο κέντρο ή της Βαλένθια στα ανατολικά είναι ανάμεσα σε αυτές που ξεκίνησαν, αντίθετα, να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού την περασμένη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση είπε ότι από τώρα και στο εξής θα ανακοινώνει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών γύρω στις 5 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) αντί για τις 11.00 το πρωί.

Τέλη Ιουνίου η επανεκκίνηση του τουρισμού

Η Ισπανία, μια χώρα που εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό με τον κλάδο να παράγει πάνω από από το 12% του ΑΕΠ, σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τα σύνορα σε επισκέπτες γύρω στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Λουίς Αμπάλος.

«Μόλις οι Ισπανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες επαρχίες, οι ξένοι θα μπορούν να έρθουν στην Ισπανία», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο TVE.

«Από τα τέλη Ιουνίου, θα ξεκινήσουμε την τουριστική δραστηριότητα, ελπίζω», δήλωσε. «Πρέπει να καταστήσουμε την Ισπανία ελκυστική χώρα από άποψη υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: