11.5.20

Η έμμεση απειλή της Κομισιόν στη Γερμανία...


... και ο «εξ ανατολών» κίνδυνος...
Ειδικοί προειδοποιούν ότι το νομικό υπόβαθρο της Ε.Ε. δέχθηκε ισχυρό πλήγμα μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με...
ρεπορτάζ των Financial Times οι Βρυξέλλες αναζητούν διέξοδο από την κρίση που απειλή με εξασθένηση τη νομοθεσία που κρατά την Ευρώπη ενωμένη.
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, που αψηφά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση για το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. σημειώνουν μελετητές. Την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προειδοποίησε ότι τίθεται σε κίνδυνο η νομική τάξη του μπλοκ, σε μία ανακοίνωση που σύμφωνα με ειδικό επί θεμάτων της Ε.Ε. αποτέλεσε «κραυγή αγωνίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες, Σάββατο, σε επιστολή της προς τον Γερμανό ευρωβουλετή Σβεν Γκίγκολντ, απείλησε με νομική δράση των Βρυξελλών κατά του Βερολίνου.


«Η Κομισιόν εξετάζει την απόφαση και αξιολογεί τα επόμενα βήματα, ακόμη και την πιθανότητα να προσφύγει κατά της Γερμανίας» επισημαίνει στην επιστολή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι το ύφος της επιστολής δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απειλή αυτή. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι μία τέτοια κίνηση είναι παρακινδυνευμένη, καθώς οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναλάβουν δράση κατά της γερμανικής κυβέρνησης και όχι του συνταγματικού δικαστηρίου.

Ωστόσο, ο πιο άμεσος κίνδυνος βρίσκεται στα ανατολικά. Εκεί όπου η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία, που βρίσκονται ήδη σε σύγκρουση με την Ε.Ε. για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, θα μπορούσαν να… πάρουν θάρρος από αυτή την γερμανική κίνηση.

Ειδικοί φοβούνται πως τα δικαστήρια σε άλλες χώρες θα αρχίσουν να εκτοξεύουν πυρά προς το Ευρωπαϊκό Διαστήριο. «Η τεχνική που χρησιμοποίησαν, να έχουν την ικανότητα να κρίνουν τους εαυτούς τους και όχι να προσφεύγουν στο δικαστήριο στο Λουξεμβούργο είναι επικίνδυνη. Προσπάθησαν να μην ανατινάξουν το σύστημα στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι το πέτυχαν», επισημαίνει ο Κέες Στέρκ, ανώτατος δικαστής στην Ολλανδία και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικτύου συμβούλων για τη Δικαιοσύνη, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τα δικαστικά συμβούλια ανά την Ευρώπη.

Τα φώτα σε Πολωνία-Ουγγαρία
Η αντιπαράθεση αυτή έστρεψε αυτομάτως τους προβολείς στην Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που αντιμετωπίζουν νομικές διαδικασίες με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε., που θα μπορούσε να επιφέρει αφαίρεση του δικαιώματος ψήφους ως κράτη-μέλη. Και οι δυο χώρες έχουν δεσμευθεί να προστατεύσουν η μία την άλλη.

Πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, που έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές την Ε.Ε. ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της, ιδιαίτερα στην πίεση που ασκεί για την αναμόρφωση του συστήματος Δικαιοσύνης της Πολωνίας, έσπευσαν άμεσα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να δηλώσουν δικαιωμένοι. Ο Ματέους Μοραβιέσκι, πρωθυπουργός της χώρας, είπε στην FAZ, ότι η απόφαση της Καρλσρούης είναι μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της Ε.Ε. και καθορίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει απεριόριστη εξουσία.
Η Ουγγρική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν, δεν έχει προς το παρών καταγράψει κάποια μη συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο, η Μάρτα Παρτνάβι, συμπρόεδρος της Ουγγρικής Επιτροπής του Ελσίνκι, οργάνωσης που παρακολουθεί την παραβίαση δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι η γερμανική απόφαση είναι σημαντική. «Για εκείνους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης και των βασικών αξιών της Ε.Ε., η απόφαση αυτή είναι κάτι σαν παράδειγμα για να δουν πώς μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε νομικά ζητήματα που δεν σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα (σ.σ.το πρόγραμμ QE της ΕΚΤ).


Το πρώτο τεστ μετά τις αποφάσεις της Καρλσρούης έρχεται αυτή την εβδομάδα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρουσιάσει την απόφασή του για τις αλλαγές στους κανόνες ασύλου που έχει εισάγει η Ουγγαρία, ανάμεσά τους και η κράτηση των αιτούντων άσυλο σε συγκεκριμένες ζώνες πάνω στα σύνορα και η ρύθμιση που προβλέπει την απόρριψη οποιουδήποτε αιτούνται έρθει από τη Σερβία.
Η προδικαστική απόφαση αναφέρει ότι η κράτηση προσφύγων και μεταναστών σε ζώνες «πρέπει να θεωρηθεί μη σύννομη».
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Τζούντιτ Βάργκα απάντησε επιμένοντας ότι οι κανονισμοί της χώρας συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο, ενώ, αναφορικά με την γερμανική απόφαση δήλωσε ότι θέτει ένα προηγούμενο αναφορικά με την ανεξαρτησία του κάθε κράτους και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι αντιστράφηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι πολύ σημαντικό».
Η ΕΚΤ και το Βερολίνο προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους αναφορικά με την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ενώ ήδη από την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επιχείρησε να καθησυχάσει τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., λέγοντας ότι θα βρεθεί μια λύση ώστε να συνεχίσει η Bundesbank να εμπλέκεται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: