5.5.20

ΕΣΥ απολύσεων και προσλήψεων με ημερομηνία λήξης...


«Ενα νέο εθνικό σύστημα υγείας χτίζεται ήδη, καθώς σε μόλις πέντε εβδομάδες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες» ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 13 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλήθεια ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Οπως...
λένε οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, μπορεί ο λαός να έδωσε χρόνο με την υπεύθυνη στάση του στην κυβέρνηση, εκείνη όμως δεν τον εκμεταλλεύτηκε για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελάχιστες, ενώ εν μέσω πανδημίας δεν έλειψαν οι απολύσεις! Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι εξαγγελίες για 24μηνες προσλήψεις μέσα σε λίγες μέρες αποδείχτηκαν φρούδες καθώς μετατράπηκαν σε… 12μηνες. Μιλώντας στο Documento οι νοσοκομειακοί γιατροί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματική εικόνα του ΕΣΥ αποδομούν τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που δεν έγιναν ποτέ πράξη, παρουσιάζοντας τις πραγματικές ανάγκες και σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ.

Ηταν 12 Μαρτίου όταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση δημοσίως σε γιατρούς και νοσηλευτές να υποβάλουν αίτηση για την πρόσληψή τους στο ΕΣΥ. Ο κορονοϊός είχε ήδη χτυπήσει και την Ελλάδα. Η στήριξη του ΕΣΥ ήταν κάτι που τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο πρωθυπουργός επαναλάμβαναν κάθε λίγο και λιγάκι. Στην έκκλησή του ο υπουργός έκανε λόγο για διετείς συμβάσεις. Υποσχόταν μάλιστα ότι όσοι προσληφθούν μετά το πέρας της διετίας θα παραμείνουν στο ΕΣΥ.

«Κάνω έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας» δήλωνε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στις 12 Μαρτίου. Τελικά η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική και οι υποσχέσεις παρέμειναν… όνειρο απατηλό για το πολύπαθο ΕΣΥ.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Στις αρχές Απριλίου προσλήφθηκε στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) παραϊατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα επρόκειτο για οκτώ τραπεζοκόμους και έξι τραυματιοφορείς. Κάποιοι από αυτούς προσλήφθηκαν για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

Οπως είχε υποσχεθεί ο κ. Κικίλιας και όπως όριζε η σχετική προκήρυξη. Αυτό αναφερόταν και στην απόφαση διορισμού τους, η οποία αναρτήθηκε και στη Διαύγεια. Λίγες μέρες μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια στάλθηκε νέα απόφαση διορισμού για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. Μέσα σε μία εβδομάδα οι υποσχέσεις του υπουργού πήγαν περίπατο και μαζί και η όποια στήριξη στο σύστημα υγείας.

«Η απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αρχικά ήταν για πρόσληψη 24 μηνών. Στη συνέχεια όμως βγήκε ορθή επανάληψη η οποία έκανε λόγο για χρονικό διάστημα πρόσληψης δώδεκα μηνών» τονίζει στο Documento η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κάτια Χαραλαμπίδου.Η ίδια περιγράφει ως προβληματική την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο σε ό,τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νοσοκομείο που νοσηλεύει ασθενείς αποκλειστικά με Covid-19 και ότι είχαν απευθυνθεί αιτήματα να σταλεί επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, εντούτοις μέχρι και σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο των Αντιγόνης Μιχοπούλου και Βαγγέλη Τριάντη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: