17.5.20

Αλαλούμ με τα ίντερνετ καφέ...

 Το απόλυτο μπέρδεμα. Αυτή είναι η φράση που περιγράφει την κατάσταση στις επιχειρήσεις τύπου ίντερνετ καφέ την εποχή της πανδημίας. Εργοδότες και αλυσίδες που δεν γνωρίζουν πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν, την ώρα που, από λάθη ή παραβλέψεις στους ΚΑΔ, υποχρεούνται να επαναφέρουν εργαζόμενους χωρίς...
αντικείμενο από την αναστολή.

Οι εργαζόμενοι, από την άλλη, τρέμουν στην ιδέα να ξαναμπούν στους χώρους εργασίας τους που συνήθως έχουν ελάχιστο έως καθόλου φυσικό εξαερισμό, εκτείνονται σε υπόγεια και ημιώροφους και εκατοντάδες πληκτρολόγια, ποντίκια και τραπέζια πρέπει να απολυμαίνονται σχολαστικά, πέρα από τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται.

Ενώ έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τους όρους επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, οι περισσότερες από 200 επιχειρήσεις ίντερνετ καφέ συνεχίζουν να ψάχνουν στα... ψιλά γράμματα. «Υπάρχει μια παραδοξολογία.


Οσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ όχι της εστίασης αλλά τύπου “Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου”, “Παροχή υπηρεσιών διαδικτύου στο ευρύ κοινό” ή κάτι ανάλογο δεν μπορούν τώρα να επεκτείνουν την αναστολή των συμβάσεων εφόσον καλύπτονταν κι έτσι θα πρέπει να επανέλθει το 40% των εργαζόμενων σε κλειστές επιχειρήσεις. Πώς θα αντεπεξέλθουμε οικονομικά και πώς θα αποτρέψουμε τις απολύσεις;», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας του χώρου.

Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης αλυσίδας θα παραμείνουν κλειστές μέχρι νεωτέρας και αναμένονται οδηγίες από τους αρμόδιους για το πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει η επανέναρξη που θα διασφαλίζει πελάτες και εργαζόμενους.

Τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα ότι τα ίντερνετ καφέ θα επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου, με ορισμένες επιχειρήσεις να καλούν τους ενδιαφερόμενους να έρθουν φορώντας μάσκες και γάντια. Πάντως, ίντερνετ καφέ της Αττικής με τα οποία επικοινωνήσαμε ενδεικτικά παρέμεναν κλειστά.

Τις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από το κλείσιμο των σχολείων ώς εκείνο της εστίασης, η κίνηση αυξήθηκε από μαθητές και νέους.

Μπορεί το κοινό να είναι κυρίως νεαροί που παίζουν online παιχνίδια και e-sports, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι λόγω 24ωρης λειτουργίας δεν συχνάζουν κι άλλοι προερχόμενοι ακόμα και από ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, όσοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακόμα και άστεγοι που θέλουν να περάσουν κάπου το βράδυ.

Οι επιχειρήσεις ίντερνετ καφέ δεν διαθέτουν ξεχωριστό φορέα εκπροσώπησης ή σωματείο κι έτσι δεν είναι εύκολο να θέσουν συγκεκριμένα αιτήματα προς τους αρμοδίους. Πρόσφατα, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις ίντερνετ καφέ στους ΚΑΔ όπου μπορούν οι εργαζόμενοι να λάβουν τις αποζημιώσεις των 800 ευρώ.

Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε, τέλος, στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος σε ίντερνετ καφέ της Αθήνας:

«Ακόμα δεν είναι σαφές πώς και πότε θα επαναλειτουργήσουμε. Εχουμε ακούσει για χρήση μάσκας και γαντιών, πλεξιγκλάς στο ταμείο και αποστάσεις. Αλλά τι θα πρωτοπρολάβει να κάνει ένας εργαζόμενος; Να είναι στο ταμείο, να διασφαλίσει την τήρηση των αποστάσεων και την καθαριότητα; Θα είμαστε πολλές ώρες σε χώρους χωρίς φυσικό εξαερισμό. Για μένα είναι απαγορευτικό και αχρείαστο να λειτουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, παρότι φοβάμαι όπως όλοι για τη δουλειά μου».

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: