22.5.20

Κασιδιάρης...


Ο Κασιδιάρης προσπαθεί να αλλάξει πίστα, από τον ναζισμό στη μέινστριμ ακροδεξιά. Αντιλαμβάνεται ότι οι προοπτικές μιας ανοικτά φασιστικής οργάνωσης σήμερα είναι περιορισμένες. Η δίκη άλλωστε της Χρυσής Αυγής και η διάλυση των Ταγμάτων Εφόδου δεν...
αφήνουν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.

Η κίνησή του όμως έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Αφενός γιατί η άκρα δεξιά στην Ελλάδα έχει πολλούς διεκδικητές: Ελληνική Λύση, τα θραύσματα του ΛΑΟΣ, Κρανιδιώτης, Μπαλτάκος, Φράγκος Φραγκούλης κλπ, αλλά και εντός της ΝΔ - Πλεύρης, Γεωργιάδης, Μπογδάνος, Βορίδης.

Αυτοί είναι πολύ καλύτερα πλασαρισμένοι στον εν λόγω χώρο, συντηρούν μικρά ή μεγαλύτερα δίκτυα επιρροής και είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένοι με την κουλτούρα του. Ο Κασιδιάρης δεν διαθέτει τίποτα από αυτά.

Αφετέρου, γιατί ο Κασιδιάρης είναι ένας καθαρόαιμος ναζιστής, όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει πίσω από τη γραβάτα. Δεν μπορεί να το παίξει καλά το μέινστριμ πολιτικό παιχνίδι, όπως ο Βορίδης ή ο Γεωργιάδης, είναι οξύθυμος, δεν ξέρει να ελίσσεται, ούτε διαθέτει τη στρατηγική σκέψη ενός Μπάνον ή την εμπειρία ενός Καρατζαφέρη. Παραμένει ένας τραμπούκος.

Ο Κασιδιάρης «διέπρεψε» στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, όχι γιατί ήταν πιο μετριοπαθής, αλλά γιατί ήταν ο μοναδικός «λοχαγός» που διέθετε η συμμορία που ξέρει να διαβάζει και να μιλά και δεν δείχνει στην τηλεόραση σαν λοβοτομημένος χούλιγκαν.

Η πολιτική και η τηλεοπτική επιτυχία του, ωστόσο, δεν μπορούν να διαχωριστούν από εκείνη της Χρυσής Αυγής, η οποία πήγαζε κυρίως από την προβολή δύναμης (μαχαίρια στους δρόμους, μπουνιές στην Κανέλλη), τον τσαμπουκά και τον «αντισυστημισμό» που έφερνε η ναζιστική συμμορία, σε ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα εκείνη την περίοδο.

Χωρίς αυτά, ο Κασιδιάρης δεν διαθέτει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων μνηστήρων του ακροδεξιού τόξου, αντίθετα, μοιάζει να βρίσκεται έξω από τα νερά του, ένας μπράβος που νομίζει ότι έγινε επιχειρηματίας επειδή φόρεσε κουστούμι. Περισσότερες πιθανότητες έχει να ξαναβρεθεί στον Κορυδαλλό, παρά στη Βουλή.

Δημητρης Τσιρκας (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: